Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"ΕΥΡΩ '96"
"Καμιά καινοτομία"

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κρίνει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του '96

Τη χρονιά που αποχωρεί σε λίγο, το σημαντικότερο γεγονός του ποδοσφαίρου στη "γηραιά ήπειρο" ήταν το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε το καλοκαίρι στην Αγγλία. Ο "Ρ" στην αναδρομή του σ' αυτή τη διοργάνωση ζήτησε την άποψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς και σας την παρουσιάζει.

"Η Γερμανία άξια κατέκτησε τον τίτλο, ήταν καλύτερη και δικαίωσε τα προγνωστικά. Απ' την αρχή οι παίχτες της έδειξαν πως διαθέτουν πειθαρχία, δύναμη, τακτική, στοιχεία που τους έστεψαν πρωταθλητές".

Σ' αυτό το πρωτάθλημα υπήρξαν κάποιες καινοτομίες. Για πρώτη φορά πήραν μέρος 16 ομάδες μετά τον καινούριο κανονισμό που εφάρμοσε η ΦΙΦΑ με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού. Επίσης εφαρμόστηκε και κυριολεκτικά άλλαξε τη μορφή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ο "ξαφνικός θάνατος" ή αλλιώς "χρυσό γκολ". Νικήτρια, όταν η κανονική διάρκεια τελείωνε ισόπαλη, αναδεικνυόταν η ομάδα που πετύχαινε πρώτη γκολ.

Αυτό εφαρμόστηκε προκειμένου να καταργηθεί η ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι, που είχε δεχτεί σωρεία επικρίσεων. Παρ' όλα αυτά οι αντιδράσεις ήταν αρνητικότατες στην πλειοψηφία τους και για το λόγο αυτό η ΦΙΦΑ ήδη μελετά την αντικατάστασή του.

Ανικανοποίητους άφησε τους περισσότερους και το θέαμα. Ο "Ντούσκο" προσθέτει πως και από τεχνικής πλευράς δεν προσέφερε κάτι επιπλέον: "Δεν έδειξε κάτι καινούριο σε θέματα τακτικής. Οσα είδαμε ήταν γνωστά και εφαρμοσμένα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά στην Αγγλία δεν αναδείχτηκε κάτι νέο".

Στα παρατράγουδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συγκαταλέγεται η τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μάντσεστερ και η διαιτησία. Οι "άρχοντες με τα μαύρα" ήταν από τα μελανότερα σημεία της διοργάνωσης. Βέβαια, υπήρχαν οι εντολές της ΟΥΕΦΑ που προέτρεπαν τους διαιτητές να είναι αυστηροί και να δείχνουν κάρτες με το παραμικρό. Αυτό όμως δε δικαιολογεί την κατάχρηση, μειώνοντας έτσι το θέαμα, αλλά και τις απαράδεκτα λανθασμένες όσο και καθοριστικές αποφάσεις.

Το θέμα της διαιτησίας έλαβε νέες διαστάσεις μετά τις καταγγελίες του προπονητή της Κροατίας, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ότι ο διαιτητής του αγώνα με τη Γερμανία (όπου οι Κροάτες έχασαν με 2-1) ήταν στημένος.

Κατά τα άλλα στον αγωνιστικό τομέα δεν υπήρξε και τίποτα το ιδιαίτερο. Το θέαμα λιτό και οι στιγμές που ενθουσίασαν μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Οπως και τους περισσότερους, τον Μπάγεβιτς απογοήτευσαν "Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία. Είχαν παίχτες με δυνατότητες όμως δεν τα κατάφεραν".

Η ιστορία έγραψε ότι η Γερμανία πρόσθεσε έναν ακόμη τίτλο στη συλλογή της. Στον τελικό νίκησε τους Τσέχους με 2-1 στην παράταση (1-1 κανονικός αγώνας) με το σύστημα του "ξαφνικού θανάτου". Ο προπονητής του Ολυμπιακού συνηγορεί στην άποψη ότι η Τσεχία ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης: "Διέθετε πολύ καλούς παίχτες. Εξακολουθεί ν' αποτελεί μια σημαντική σχολή παραγωγής παιχτών. Θεωρώ όμως ότι υπήρχε ένας ιδιαίτερος λόγος. Θέλοντας να μεταγραφούν οι Τσέχοι ίσως υπερέβαλλαν εαυτούς".

Τον Ντούσαν Μπάγεβιτς εντυπωσίασαν ο Πάτρικ Μπέργκερ και ο Αλαν Σίρερ. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως η παρουσία του πρώτου αποτέλεσε το "κλειδί" για τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ, τότε επιβεβαιώνεται η προηγούμενη εκτίμησή του. Κλείνοντας ο "Ντούσκο" προχώρησε σε μια σύγκριση του ευρωπαϊκού και του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου: "Η Ευρώπη υπερτερεί σε δύναμη και πάθος. Οι Λατινοαμερικανοί είναι πιο τεχνίτες, κάποιες φορές όμως ανυπάκουοι".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ