Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Η χρυσή Ολυμπιάδα...

Την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία της πραγματοποίησε η Ελλάδα το 1996

Χρυσή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί το 1996 για τον ελληνικό αθλητισμό. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα η εκπροσώπηση ήταν εντυπωσιακή και η συγκομιδή σε μετάλλια πρωτοφανής. Τα τέσσερα χρυσά, τα τέσσερα αργυρά και οι δεκάδες θέσεις στην οχτάδα ήταν η καλύτερη συγκομιδή ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με εξαίρεση την Αθήνα 1896. Με αυτή τη συγκομιδή η Ελλάδα κατατάχτηκε μπροστά από μεγάλες αθλητικές δυνάμεις, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Κένυα, η Ιαπωνία, η Βουλγαρία. Ας θυμηθούμε όμως αναλυτικότερα τις μεγάλες στιγμές της Ατλάντα, που ζήσαμε έντονα το περασμένο καλοκαίρι.

Το σύνθημα για την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων έδωσε - ποιος άλλος - ο Πύρρος Δήμας την Παρασκευή 26 Ιούλη. Τρίτη προσπάθεια στο αρασέ και παγκόσμιο ρεκόρ με 180 κιλά. Τρίτη προσπάθεια στο ζετέ 213 κιλά και ο Πύρρος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ και στο σύνολο με 392,5 κιλά.

Δυο μέρες αργότερα ήταν η σειρά του Κάχι Καχιασβίλι στα 99 κιλά. Στο αρασέ με 185 είναι δεύτερος. Ομως ο Κάχι έχει την απάντηση στο ζετέ. Με 235 κιλά κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο στιλ, αλλά και στο σύνολο με 420 κιλά.

Την ίδια μέρα Κυριακή 28 Ιούλη ο γυμναστής Γιάννης Μελισσανίδης έγραφε τη δική του χρυσή σελίδα στις ασκήσεις εδάφους. Εκτελώντας άψογα την πρωτότυπη άσκηση, κέρδισε 9.850 βαθμούς και μαζί το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας δεύτερο τον περίφημο Κινέζο Σουάνγκ, χρυσό ολυμπιονίκη στο σύνθετο.

Ο χορός των χρυσών μεταλλίων έκλεισε την επόμενη μέρα με τον Νίκο Κακλαμανάκη στα Μιστράλ. Πριν ολοκληρωθεί ακόμη το αγώνισμα με τη διεξαγωγή της 9ης ιστιοδρομίας, ο Νίκος είχε καπαρώσει την πρώτη θέση. Για μια βδομάδα πάλευε με την παράξενη και απρόβλεπτη θάλασσα της Σαβάνα ο Ελληνας ιστιοπλόος και κατάφερε να αναδειχτεί όχι απλά νικητής, αλλά θριαμβευτής, αφού πήρε τις 4 από τις 9 κούρσες!

Το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα είχε ασημένιο χρώμα και το κέρδισε την Κυριακή 21 Ιούλη ο Λεωνίδας Σαμπάνης στα 59 κιλά της άρσης βαρών. Σήκωσε στο αρασέ 137.5 και στο ζετέ 167.5 κιλά.

Συγκλονιστική ήταν η μονομαχία του Βαλέριου Λεωνίδη με τον ανίκητο Τούρκο Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά. Σηκώνοντας 145 στο αρασέ ο Βαλέριος ήταν δεύτερος. Λίγο αργότερα στο ζετέ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 187.5 κιλά, όμως ο Ναϊμ τον ακολούθησε και έτσι ο Λεωνίδης πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Ηταν η συγκλονιστικότερη μάχη στην ιστορία του αθλήματος αποφάνθηκαν οι ειδικοί και δεν είχαν άδικο.

Την έκπληξη έκανε ο Λεωνίδας Κόκκας, παίρνοντας τη δεύτερη θέση στα 91 κιλά (175κ. - 215κ.).

Αναμφίβολα όμως το πιο ανέλπιστο ασημένιο μετάλλιο ήρθε στο στίβο από την Νίκη Μπακογιάννη. Πέρασε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος, φτάνοντας στα 2.03 από τα 1.97 που είχε πριν από την Ολυμπιάδα. Η Νίκη ...νικήθηκε μόνο από την ασυναγώνιστη Στέφκα Κονσταντίνοβα.

Οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες

Παραλίγο στο ...βάθρο να ανεβούν: Ο Γιώργος Τζελίλης 4ος στα 64 κιλά στην άρση βαρών (145κ. - 177.5κ.) αφού στο ζύγισμα ήταν βαρύτερος. Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστής και ο Βίκτορας Μήτρου στα 76 κιλά (162.5κ. - 195κ.), όμως και αυτός έπεσε... θύμα της ζυγαριάς και έχασε το χάλκινο μετάλλιο. Στην ιστιοπλοϊα ο "γερόλυκος" Τάσος Μπουντούρης μαζί με τον Δημήτρη Μπούκη πήραν την 4η θέση στα σταρ.

Πάντως πιο κοντά απ' όλους στο χάλκινο μετάλλιο έφτασε η Νίκη Ξάνθου στο μήκος. Η όμορφη Ροδίτισσα βρισκόταν στην τρίτη θέση, ενώ υπολειπόταν ένα άλμα της Τζάκι Τζόινερ. Στο τελευταίο άλμα η Αμερικανίδα μετρήθηκε στα 7 μέτρα, ενώ η Ξανθού είχε καλύτερο άλμα 6.97 από τη δεύτερη προσπάθεια.

Οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες ήταν: Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής, όπου κατετάγη 5ος. Ιδια θέση και για την Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν με επίδοση 14.44. Ο Λάμπρος Παπακώστας ήταν 6ος στο ύψος με επίδοση 2.32. Την έκτη θέση πήρε και στα 90 κιλά της ελληνορωμαϊκής ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης. Την 7η θέση πήραν: Ο Δημήτρης Γεωργαλής στην ποδηλασία, ο Χάρης Παπαϊωάννου στο τζούντο, ο Σαργκίς Ελγκιάν στα 57 κιλά της ελληνορωμαϊκής και ο βετεράνος αρχηγός της εθνικής άρσης βαρών Παύλος Σαλτσίδης. Τέλος μια όγδοη θέση είχαμε με τον Γιάννη Αγκατσανιάν στα 48 κιλά της ελληνορωμαϊκής.

Στα ομαδικά αθλήματα χαρές πήραμε από τις εθνικές μπάσκετ και πόλο.

Η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων η ομάδα μπάσκετ στην παρθενική της εμφάνιση σε Ολυμπιάδα τερμάτισε στην τιμητική 5η θέση, νικώντας τη Βραζιλία του Οσκαρ Σμιτ με 91-72. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκρινε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να βάλει τέρμα σε μια ένδοξη καριέρα.

Την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία της έκανε η εθνική πόλο. Πήρε για πρώτη φορά την 6η θέση, ανεβαίνοντας κι άλλο τα σκαλοπάτια της παγκόσμιας ιεραρχίας. Στον αγώνα κατάταξης κέρδισε τους οικοδεσπότες Αμερικάνους με 7-6.

Τα άλλα αθλήματα

Στα άλλα σπορ είχαμε μέτριες παρουσίες. Κωπηλασία, σκοποβολή, ποδηλασία, ξιφασκία, πυγμαχία, τένις, πινγκ πογκ όπου είχαμε ελληνικές συμμετοχές, δεν παρουσιάσαμε τίποτα το ιδιαίτερο. Στη γυμναστική η γυναικεία ομάδα διατήρησε την 11η θέση που είχε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην άλλοτε κραταιά κολύμβηση "επέπλευσαν" οι Μαχαίρα και Μαγγανάς που αγωνίστηκαν σε μικρό τελικό.

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ