Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα

Η ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα. Το Αιγαίο πρέπει να μείνει καθαρό χωρίς ρύπανση, θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Με αυτό το θέμα Ελληνες και Τούρκοι εκπρόσωποι οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν στην πόλη Μποντρούμ της Τουρκίας για να εξετάσουν το πρόβλημα της ρύπανσης στο Αιγαίο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν πολλοί Τούρκοι δήμαρχοι. Απόντες ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων δήμων και κοινοτήτων των νησιών του Αιγαίου, πλην των Δημ. Καρατζιτζή, αντιπρόεδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Λέσβου και των Στ. Τσίγκου και Μ. Κούνουπα, πρόεδρου και αντιπρόεδρου αντίστοιχα της Λαγκάδας Χίου. Οι διοικήσεις των ΤΕΔΚ των νησιών υπάκουσαν τυφλά σε συγκεκριμένη κατεύθυνση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και δε συμμετείχαν στη σύσκεψη, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες.

"Η φιλία" όμως, "του ελληνικού και του τουρκικού λαού είναι δεδομένη, οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους", τόνισε ο Δημ. Καρατζιτζής. "Οι Ελληνες νιώθουν πικρία και ανασφάλεια από τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις διεκδικήσεις σε βάρος μας - πρόσφατη είναι η περίπτωση της Ιμιας - που προβάλλουν οι κυβερνήσεις σας υποταγμένες στα κελεύσματα ξένων".

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ενώ ο Σ. Τσίγος πρόσθεσε ότι τα κοινά προβλήματα θέλουν κοινή αντιμετώπιση. "Ειρήνη και αγώνας, για ένα Αιγαίο καθαριότητας, να είναι το σύνθημά μας", είπε.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τρεις εξειδικευμένες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, που αφορούσαν ζητήματα πολεοδομικής ανασυγκρότησης και θαλάσσιας ρύπανσης, εκμετάλλευσης μαρίνων και μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσω υπολογιστών ώστε οι δήμοι της περιοχής να συντονίζονται μεταξύ τους στη λύση προβλημάτων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο δήμαρχος του Κουσάντασι, Ενγκίν Μπερμπέρογλου, είπε ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, αλλά και να κοντραριστούμε μαζί της όπου χρειάζεται. "Με την Ελλάδα" ανέφερε, "πρέπει να συνεργαστούμε οπωσδήποτε. Ο Κοτς έκανε την αρχή. Πιστεύουμε ότι το δρόμο που ανοίγουν οι επιχειρηματίες, εμείς οι δήμαρχοι μπορούμε, παλεύοντας για κοινά προβλήματα, να τον ανοίξουμε γρηγορότερα".

Μιλώντας ο δήμαρχος του Αλί Αγά, Χακί Ουκού, τόνισε ότι οι πολυεθνικές δρουν με τη μέθοδο της μαφίας. Εξαγοράζουν, απειλούν, εκβιάζουν, έχουν την εντύπωση ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι. "Πόσο ακόμα θα αντέξει η περιοχή μας τη ρύπανση;" αναρωτήθηκε. "Ο,τι δε θέλουν οι Ευρωπαίοι τα κουβαλούν εδώ. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Πρέπει να μπορούμε οι δήμοι να φορολογούμε τα πλοία, να βάζουμε αυστηρά πρόστιμα σε όσα ρυπαίνουν, πρέπει από κοινού Ελληνες και Τούρκοι να απαιτήσουμε σεβασμό στην κοινή θάλασσά μας. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, τα όσα υπόσχονται οι κυβερνήσεις, είναι μόνο παχιά λόγια". Ο δήμαρχος του Μποντρούμ, Τουργκ Ακάρ, πρότεινε να δημιουργηθούν ανά δήμο γραφεία περιβάλλοντος, οι δήμοι να παρέμβουν δυναμικά στη δημιουργία νόμων που τους αφορούν και να χτυπήσουν αμείλικτα όσους ρυπαίνουν ή καταπατούν τις παραλίες.

Ο νομάρχης Ουγκούρ Μποράν τόνισε την ανάγκη το Αιγαίο να γίνει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους, ενώ ο δήμαρχος της Ούρλα, Μπουλέν Μπαρατάλι, κατήγγειλε τις πελατειακές σχέσεις και τη γραφειοκρατία που πνίγουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ