Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Συνώνυμο της ανεργίας και της βιομηχανικής συρρίκνωσης

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Οταν αναφέρεσαι σε κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές, δε χρειάζεται να δώσεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αρκεί να την προσδιορίζεις γεωγραφικά, που σήμερα σημαίνει περιοχή Μαντουδίου.Περιοχή, συνώνυμη της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης.

Οποιος θέλει να διαπιστώσει, με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, το μέγεθος της καταστροφής που επέφεραν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί απλά να επισκεφτεί την περιοχή και θα μιλήσει με τους κατοίκους της.

Η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ιδιαίτερα η περιοχή Μαντουδίου, που περιλαμβάνει 22 κοινότητες και ένα δήμο (Λίμνης), έμελλε να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο, όχι για τις σημαντικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές, τα μεγάλα αποθέματα λευκόλιθου ή τις φυσικές καλλονές της, αλλά για την προσπάθεια εξόντωσης όλων αυτών από μια νεοσυντηρητική πολιτική, στα πλαίσια της "ελεύθερης" αγοράς, των επιταγών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, που πρόθυμα ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Βιομηχανική συρρίκνωση, ανεργία, μαράζωμα, φτώχεια, κοινωνική περιθωριοποίηση είναι λέξεις "μικρές" για να περιγράψουν το τεράστιο μέγεθος των επιπτώσεων στην περιοχή και τους κατοίκους της, που έξι χρόνια μετά το κλείσιμο των δύο μεταλλευτικών επιχειρήσεων "Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή" δε λέει να συνέλθει, ούτε τα επόμενα δέκα χρόνια...

Για εφτά συνεχή χρόνια οι κάτοικοι θα περάσουν και φέτος τα Χριστούγεννα στη στέρηση.

Μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε παραγωγικό "νεκροταφείο". Ερευνα που έγινε το 1993 και για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά από παραγγελία της Νομαρχίας Εύβοιας, έδειξε ότι η μεταναστευτική εκροή του πληθυσμού της περιοχής Μαντουδίου ανέρχεται στο 11%.Επίσης από έκθεση για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας, που χρηματοδοτήθηκε για να εκπονηθεί από την 5η Διεύθυνση της ΕΕ, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα των πολιτικών ερήμωσης.

α) Ποσοστό ανεργίας, λόγω και της επενδυτικής ύφεσης, 75% του ενεργού πληθυσμού (ποσοστό χώρας 10%).

β) Η μεγαλύτερη ανεργία παρατηρείται στις παραγωγικές ηλικίες των 25 - 54 ετών και πλήττει κατά 77% τους άνδρες και 89% τις γυναίκες.

γ) Ανεργία, κατά επαγγελματική ειδίκευση: Ανειδίκευτοι εργάτες 86% άντρες, 97% γυναίκες. Ημιειδικευμένοι 10% άντρες, 2% γυναίκες. Ειδικευμένοι 4% άντρες, 1% γυναίκες.

δ) Ανεργία κατά επίπεδο εκπαίδευσης: Δημοτικό 85% άντρες, 98% γυναίκες. ε) Μεταναστευτική εκροή: Από το 1990, που έκλεισαν οι δύο επιχειρήσεις, μετανάστευσαν 2.332 άτομα προς υπόλοιπη Εύβοια, υπόλοιπη χώρα και εξωτερικό, όταν ο νομός την περίοδο 1981-1991 είχε μεταναστευτική εισροή 18.120 άτομα.

στ) Δείκτης γήρανσης πληθυσμού: Από 50,6% το 1981 ανήλθε στο 88,2% το 1991, λόγω μετανάστευσης.

ζ) Χάθηκε από την περιοχή, λόγω απώλειας των εισοδημάτων, το τεράστιο ποσό των 6 δισ. δραχμών ετησίως, ενώ ανυπολόγιστη είναι η απώλεια από την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ