Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "ευυπόληπτοι πολίτες"

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις τη βρομιά του συστήματος θα βρεις από κάτω. Τη δική τους ύποπτη συναλλαγή, ατιμία και ανηθικότητα θα συναντήσεις. Τη δική τους δυσωδία θα εισπνεύσεις. Κι είναι όλοι κι όλοι - πρωταγωνιστές και κομπάρσοι - μια χούφτα νοματαίοι. Τόσοι απαιτούνται να κινούν τα νήματα της αναπαραγωγής του συστήματος, αφού - σε πρώτη, αλλά και σε τελευταία ανάλυση - γι' αυτούς υπάρχει το σύστημα.

Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σαν ευυπόληπτοι πολίτες. Σαν τέτοιους μας υποχρεώνουν να τους υιοθετήσουμε. "Ευεργέτες", επειδή έχουν ενεργοποιήσει το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, προσφέροντας στην εθνική οικονομία και δίνοντας δουλιά και ψωμί στο λαό. "Ηγέτες", επειδή σ' αυτούς ανατέθηκε να σηκώσουν το σταυρό της διακυβέρνησης της χώρας, να γίνουν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές και διαχειριστές της δικής μας, της δημόσιας, περιουσίας. "Λειτουργοί", επειδή σ' αυτούς έλαχε να κατέχουν τα ιδιωτικά, πλουραλιστικά και ανεξάρτητα ΜΜΕ. "Υπηρέτες", επειδή αυτοί, ως σταρ των MEDIA, είναι η φωνή μας στον Τύπο και τα ερτζιανά+ατ αυτοί φέρνουν σε πέρας την αποστολή της αντικειμενικής, σφαιρικής και πλήρους πληροφόρησης, του προβληματισμού, της προβολής των προβλημάτων του λαού και του τόπου. Βεβαίως, ορισμένοι εμφανίζονται και με περισσότερους, από έναν, ρόλους. Αλλες φορές προσπαθούν να μεταπηδήσουν από τη μία "κοινωνική τάξη" στην άλλη. Υπάρχουν και οι εκδοχές κατά τις οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την υπόστασή τους ή απειλούνται από άλλους "συναδέλφους τους" με έξωση. Πάντως, όλοι τους αποτελούν μια παρέα κι αν ήταν δυνατόν να επέλθουν αλλαγές στο γενεαλογικό τους δέντρο, τότε σίγουρα θα αποτελούσαν παιδιά της ίδιας φάρας.

Ετσι είναι τις περισσότερες φορές. Σ' όλα τα δίσεκτα για τους εργαζόμενους χρόνια, που "ένας κόβει κι άλλος ράβει". Σ' όλες αυτές τις οκταετίες και εφταετίες απρόσκοπτης επιβολής της ίδιας επαίσχυντης πολιτικής που οι "ηγέτες" εκπληρώνουν τυφλά τις αξιώσεις των "ευεργετών", οι οποίοι κατέχοντας και την ταυτότητα του "λειτουργού" γεμίζουν τις μπαταρίες των "υπηρετών", για να κουκουλώνουν τις βρομιές της "οικογένειας". Κρατούν τον απλό πολίτη στο σκοτάδι για να μπορούν να τον προσανατολίσουν προς τα ανώδυνα και μικρά, αποπροσανατολίζοντάς τον από τα δικά του προβλήματα. Επιχειρούν να τον καταστήσουν θύμα μιας ασύλληπτης διαστάσεων συνωμοσίας καθημερινής του εξόντωσης. Τον μετατρέπουν σε αποδέκτη της συστηματικής παραπληροφόρησης, του ψέματος, της κοροϊδίας, του χλευασμού. Τον αφοπλίζουν, διαγράφοντάς (ή προγράφοντάς) τον από τον κοινωνικό ορίζοντα και την καθημερινή συμμετοχή στα δρώμενα. Τον ενοχοποιούν για την κοινωνική σαπίλα που οι ίδιους προκαλούν,αλλά θέλουν να τη μοιραστούν με όλους τους άλλους. Και εδώ που τα λέμε, τα καταφέρνουν.

Ερχονται όμως στιγμές - όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις φάρες - που οι "ευυπόληπτοι πολίτες" δείχνουν ο ένας τα δόντια στον άλλον. Και τότε, όλοι οι πραγματικά καθώς πρέπει πολίτες, εκείνοι που προσφέρουν όλα τα αγαθά στην κοινωνία με την εργασία τους, χωρίς να καταφέρνουν με τον κάματο μιας ολόκληρης ζωής να τα φέρνουν βόλτα, γίνονται μάρτυρες απίστευτων αποκαλύψεων για το πώς είναι στημένο το παιχνίδι των "ευυπόληπτων πολιτών". Αυτά που βγαίνουν στο φως της ημέρας μέσα από τις αλληλοαποκαλύψεις τους, δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό. Μια σταγόνα, όμως, που αποπνέει τόση μπόχα και δημιουργεί τέτοιους συνειρμούς που μαζί με τη δικαιολογημένη οργή και αγανάχτηση προκαλεί και τρόμο. Αισθήματα που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν ως βότανο αφύπνισης και αντίστασης, σε όλα όσα μας επιφυλάσσουν.

Η μοιρασιά δεν είναι εύκολο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν οι "παίχτες" είναι άπληστοι και αχόρταγοι. Συνήθως γίνεται με διαδικασίες που εμείς, οι πολλοί, δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε. Αλλά, στα μουλωχτά. Χωρίς να βγαίνουν στην επιφάνεια οι δοσοληψίες, οι ανταλλαγές, οι κόντρες, οι εκβιασμοί, οι απειλές και άλλα... προσήκοντα στις μεθόδους τους. Αυτή τη φορά, φαίνεται δεν τα βρήκαν στις ισορροπίες που ήθελαν - ή από τη σκοπιά του συστήματός τους έπρεπε - να κρατήσουν και από κάποια χαραμάδα των αντιπαραθέσεών τους βγήκε το θαμπό έργο τους προς τα έξω.

Αυτοί εκπόνησαν, έστησαν και εξέθρεψαν το φαινόμενο "Κουρή". Εναν τυφλό μαχητή του προσωπικού του συμφέροντος, λίγο μικροαπατεώνα, λίγο μικροεκβιαστή, που η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έκριναν πως μπορούν να τον αξιοποιήσουν για να γίνει πιο αποτελεσματικό το ανάχωμα που ήθελαν να υψώσουν κόντρα στο μαζικό κίνημα που βρισκόταν σε άνοδο. Αυτοί, που τώρα μένουν έκθαμβοι από τις "αποκαλύψεις" ή τις αποκαλύψεις του Κουρή, αυτοί είναι που λάνσαραν στη χώρα μας τον "Αυριανισμό", σαν θεσμό εξαγνισμού της συντηρητικής πολιτικής τους που ερχόταν σε κατάφωρη αντίθεση με τα συνθήματα και τις υποσχέσεις προς τον λαό. Αυτοί, που σήμερα καταμαρτυρούν - κι όχι άδικα - τα όσα μύρια στον εκδότη του Ταύρου, είναι εκείνοι που είχαν μετατρέψει σε πασαρέλα προβολής τους τις άθλιες εκπομπές στο "Κανάλι 29", οι οποίες εν πολλοίς δεν υστερούσαν από τις σύγχρονες εμφανίσεις του συνεταίρου του Βαρδινογιάννη. Επρεπε να το το είχαν φανταστεί. Οταν οι κρουνοί της αφειδούς χρηματοδότησης θα έκλειναν και θα σταματούσαν τα κανακέματα, τα όπλα με τα οποία είχαν εξοπλίσει τον Κουρή θα στρέφονταν εναντίον τους.

Αυτός είναι ο κύκλος. Ο κύκλος των "ευυπόληπτων πολιτών", στα πλαίσια του οποίου, είτε εμφανίζονται ως οι μεγιστάνες του πλούτου και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, είτε παίζουν το ρόλο των κυβερνώντων, είτε αποτελούν τα τσιράκια, παρά την "απαστράπτουσα" εικόνα που παρουσιάζουν, στην πραγματικότητα κινούνται σε υπόγειες στοές και κανάλια διαπλεκομένων συμφερόντων, όπου κονταροχτυπιούνται για να αποσπάσουν τη βρόμικη λεία τους. Αργότερα, πάλι σαν οικογένεια βγαίνουν στην επιφάνεια για να συνεχίσουν την αποστολή τους σαν "ευεργέτες", "ηγέτες", "λειτουργοί" και "υπηρέτες".

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό: Οσο το πεδίο δράσης τους είναι ελεύθερο, μόνο δεινά μπορεί να περιμένει κανείς από το έργο τους, το οποίο όσο βαθαίνει η κρίση του συστήματος προσλαμβάνει καταστροφικές διαστάσεις για τον τόπο και το λαό. Και εδώ που τα λέμε από όλους εμάς εξαρτάται το αύριο και το μέλλον. Από το πώς, πόσοι και πότε θα πάρουμε ενεργό μέρος στο λαϊκό και εργατικό κίνημα ώστε ν' αποκτήσει τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα που του ταιριάζει, για να μπει φραγμός στην ασυδοσία και την κυριαρχία των "ευυπόληπτων πολιτών" και στη σαπίλα του συστήματός τους.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ