Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της αναστολής αναλώθηκε, απ' την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, στη "σημειολογία" του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και κυρίως για το τι σηματοδοτούν οι "διαρροές" που σημειώθηκαν από τα στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως, δε στερείται ενδιαφέροντος η αναζήτηση εκείνων των βουλευτών που ψήφισαν παρά την επίσημη γραμμή του κόμματός τους. Από το αποτέλεσμα της έρευνας θα μπορούσαν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις προθέσεις των "ανταρτών", καθώς και να πιθανολογηθούν όσα θα συμβούν, ή δε θα συμβούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ομως, ελάχιστη σημασία δόθηκε σ' αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κυρίως στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή. Ισως τα πολυτιμότερα συμπεράσματα και οι ασφαλέστερες προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις να προκύπτουν από τα όσα επισήμως ειπώθηκαν στη Βουλή και τα όσα προκύπτουν από την έγκριση (με τον τρόπο που έγινε) της πρότασης της κυβέρνησης για την αναστολή της δίωξης των πολιτικών προσώπων για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και της ΑΓΕΤ.

Θα πρέπει να αρχίσει κανείς από την εκτίμηση ότι οι λέξεις "ηθική", "αξιοπιστία", "ομοψυχία", "κύρος", που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους ομιλητές των δύο κομμάτων, υπήρξαν το πρόσχημα για να εξυπηρετηθούν πολύ πιο πεζοί στόχοι. Για την επαλήθευση αυτού του συμπεράσματος, τα κραταιά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν παρά να προσφύγουν σε μια δημοσκόπηση με ερωτήματα όπως "πόσο ηθικότεροι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πολιτικοί μετά τη συζήτηση στη Βουλή;", "πόσο κύρος απέκτησαν;", "πόσο αυξήθηκε η αξιοπιστία τους;".

***

Η συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπήρξε η ουσιαστική και τυπική νομιμοποίηση της πολιτικής που ανέχεται (αν δεν ευνοεί) τις υποκλοπές, συγκαλύπτει τη διαπλοκή ξένων και εγχώριων μηχανισμών ανωμαλίας που τις πραγματοποιούν, δικαιολογεί τη χρήση των προϊόντων τους και, τελικά, συντηρεί την αθλιότητα. Τα δυο κόμματα, έστω κι αν στην προχτεσινή συζήτηση ψήφισαν διαφορετικά, συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν την πολιτική της εγκληματικής εκποίησης του εθνικού πλούτου, των ιδιωτικοποιήσεων ή των μετοχοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, του παραγωγικού αφοπλισμού της χώρας, με όλες τις συνέπειες για τους εργαζομένους.

Μετά την προχτεσινή ψηφοφορία μπορεί να έκλεισε και τυπικά η υπόθεση της παραπομπής και της δικαστικής διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, όμως παραμένει το μείζον. Παραμένει, και τώρα μάλιστα περισσότερο ενισχυμένη, η γενεσιουργός αιτία αυτών και άλλων σκανδάλων, η κοινή πολιτική των δυο κομμάτων. Αυτό ίσως να είναι και ένα από τα ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με το χαρακτήρα των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, ανεξαρτήτως της ταχύτητας και της μορφής τους. Με την προχτεσινή συζήτηση και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή υπογράφηκε ουσιαστικά το συμβόλαιο εγγύησης για τη συνέχιση αυτής της κοινής πολιτικής. Εξάλλου αυτή η εγγύηση είναι το πρώτο ζητούμενο από τις δυνάμεις και τα συμφέροντα (οικονομικά και πολιτικά) που προσδιορίζουν το περιεχόμενο και τη μορφή των εξελίξεων.

***

Δημιουργούνται βεβαίως και μια σειρά δευτερογενών ερωτημάτων όπως: Πόσο πιθανές είναι τώρα οι εκλογές; Πόσο θα αντέξουν ακόμα τα κομματικά οικοδομήματα στις εσωτερικές τους αμφισβητήσεις; Ποια μπορεί να είναι τα διάδοχα σχήματα που θα καλύψουν το κενό των χρεοκοπημένων; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά λίγα έχουν να προσθέσουν στα ήδη γνωστά, αν βεβαίως θα τις δώσουν οι ίδιοι οι "πρωταγωνιστές". Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να δώσει μια εντυπωσιακή διάσταση στις εξελίξεις αυτές είναι η ίδια η λαϊκή θέληση, όπως μπορεί να εκφραστεί όχι μόνο στις κάλπες, αλλά και πριν απ' αυτές. Οχι απλώς για να δώσει απαντήσεις στα δευτερογενή ερωτήματα, κυρίως για να βάλει τη δική της σφραγίδα στην ακολουθητέα πολιτική.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Με την προχτεσινή συζήτηση και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή υπογράφηκε ουσιαστικά το συμβόλαιο εγγύησης για τη συνέχιση αυτής της κοινής πολιτικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ