Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και επαληθεύτηκαν για μια ακόμη φορά. Ισως η λέξη κακό να μην μπορεί να περιγράψει και ιδιαίτερα να αξιολογήσει με ακρίβεια τα όσα είδαν - και εξακολουθούν τις μέρες αυτές να βλέπουν - το φως της δημοσιότητας, αλλά το καλό έχει ήδη συντελεστεί. Ηρθε και πάλι - και μάλιστα έντονα - στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης η επιτακτική ανάγκη μιας ουσιαστικής διεξόδου, ως του μόνου και αναντικατάστατου δρόμου για την ανακοπή της δραματικής κατηφόρας που τραβά η χώρα. Βέβαια, η κάθε πολιτική δύναμη και ομάδα φροντίζει να δίνει το δικό της περιεχόμενο στη διέξοδο αυτή, να θέτει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις, αλλά η παραδοχή και μόνο της αναγκαιότητάς της, όπως και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ανταποκρίνεται στις διαθέσεις της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, φανερώνουν τη ρεαλιστικότητά της. Τις υπαρκτές και μεγάλες αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για την προώθησή της. Αυτό ακριβώς είναι και το πρώτο και σοβαρό συμπέρασμα που πρέπει και μπορούμε να υπογραμμίσουμε.

Για το ΚΚΕ, βέβαια, δεν ήταν ανάγκη να έρθει στο φως της δημοσιότητας η βρόμα και η δυσωδία των "διαπλεκόμενων συμφερόντων" για να καταλήξει στην προαναφερόμενη εκτίμηση. "Η δραματική πορεία της χώρας και ιδιαίτερα ο κατήφορος των τελευταίων ιδιαίτερα χρόνων, πρέπει να ανακοπεί. Η αντιδραστική πορεία, ο αυταρχισμός και η ιδεολογική επίθεση σε βάρος του λαού, των ιδανικών και των αξιών δυναμώνουν καθημερινά. Αν δεν ανακοπεί έγκαιρα αυτή η πορεία, θα σωρεύονται νέα προβλήματα, θα δημιουργούνται καταστάσεις που η αντιστροφή τους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη". Αυτό υπογραμμίζεται στην απόφαση της τελευταίας συνεδρίαση της ΚΕ, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα και πλέον μήνα στο "Ρ" και έρχεται σήμερα να επαληθευτεί και να δικαιωθεί ολόπλευρα από τις τρέχουσες εξελίξεις.

***

Η αναγνώριση, όμως, της ανάγκης κάποιας διεξόδου είναι η μια πλευρά του όλου ζητήματος. Το απαραίτητο περιεχόμενο, για να έχει η διέξοδος αυτή φιλολαϊκό, ουσιαστικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό χαρακτήρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει δυνατή η προώθησή της στη ζωή, είναι η άλλη, εξίσου σοβαρή και αναπόσπαστη με την πρώτη, πλευρά της. Πολλοί, βέβαια, τις μέρες αυτές και με την περίσσια βοήθεια των μεγάλων συγκροτημάτων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρούν να περιορίσουν τη δεύτερη αυτή πλευρά σε κάποιες, αμφίβολης αξίας και προοδευτικότητας συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές, σε κάποιους κανόνες για τη λειτουργία των κομμάτων και κάποιο γενικότερο "νοικοκύρεμα" της πολιτικής και δημόσιας ζωής του τόπου, που μπορεί να περιλαμβάνει, ακόμη και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ως βασικού όπλου για τον επανεγκλωβισμό των εργαζομένων και την εκτόνωση των ριζοσπαστικών διαθέσεών τους. Ενα "νοικοκύρεμα" που το πιθανότερο θέλει να κρύψει το πραγματικό, συντηρητικό περιεχόμενο των κυοφορούμενων αλλαγών.

Η τραγική, όμως, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και των εργαζομένων απαιτεί μια άλλη, ριζικά διαφορετική διέξοδο. Η υποκρισία και η διγλωσσία, οι πελατειακές σχέσεις, το τεράστιο και πολυπλόκαμο αλισβερίσι, η διαφθορά και όσα άλλα χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία και πρακτική του δικομματισμού είναι οι εκφράσεις και οι συνέπειες της κρίσης που περνά. Μιας κρίσης που θεμελιώνεται και ενισχύετα πάνω στην ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει την πολιτική του από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων, από τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

***

Ολ' αυτά, απαιτούν και θέλουν μια διέξοδο σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Και αποτελεί αφέλεια - αν δεν είναι απόδειξη συνειδητής παραπλάνησης - να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ικανοποιούνται ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και του μεγάλου κεφαλαίου. Και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και οι επιδιώξεις των πολυεθνικών, οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολ' αυτά, απαιτούν και θέλουν τη ριζική αλλαγή της σημερινής πορείας. Μόνο μια τέτοια διέξοδος μπορεί να συσπειρώσει και να εμπνεύσει τους εργαζόμενους. Να συνεγείρει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις και να ενεργοποιήσει τις πρωτοβουλίες και την ευρηματικότητά τους. Να δημιουργήσει εκείνη τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που θα είναι ικανή να προωθήσει, να υλοποιήσει, αλλά και να υπερασπίσει την εφαρμογή της αναγκαίας διεξόδου από τους διάφορους πολιτικούς και ταξικούς εχθρούς της.

Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που στέκεται σήμερα μπροστά στους εργαζόμενους, σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Θ' αφήσουμε την ομολογημένη απ' όλους ανάγκη της διεξόδου, να συρρικνωθεί και να συνθλιβεί στις συμπληγάδες του δικομματισμού ή θα παλέψουμε μαζί με τους κομμουνιστές για τη δημιουργία και το χτίσιμο της νέας λαϊκής και πολιτικής πλειοψηφίας για μια πραγματική και ουσιαστική αλλαγή;

Δ. Τ.

Η ανάγκη μιας διεξόδου και η αναζήτηση του απαραίτητου περιεχομένου, των όρων και των προϋποθέσεών της, ήρθε και πάλι τις μέρες αυτές στην επικαιρότητα, δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ