Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα "πέντε μέτρα" ο Σκαραμαγκάς!

Δημοσιεύτηκε χτες ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Αν. Μεσογείου. Μέγιστη... απαίτηση, μια εγγυητική επιστολή 500 εκατομμυρίων δραχμών! Οποτε θέλει, όπως θέλει θα ξεπληρώσει ο αγοραστής το τίμημα που αυτός θέλει! Στον αέρα όλες οι θέσεις εργασίας, σαρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα, επιτρέπεται και ο διαμελισμός..!

Για μια... εγγυητική επιστολή 500 εκατομμυρίων δραχμών στήνουν στα πέντε μέτρα το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Μεσογείου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τοποθετούν "ταφόπλακα" στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας!Χτες η ΕΤΒΑ,με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πριν καν να έχει κατατεθεί από το υπουργείο Βιομηχανίας η σχετική πειρατική τροπολογία, προκήρυξε διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό,για την πώληση ολόκληρου του πακέτου των μετοχών του ναυπηγείου, χωρίς να προτείνει καν ελάχιστο τίμημα!Δε διασφαλίζεται, επίσης, ούτε μία θέση εργασίας, σαρώνεται κάθε εργασιακό δικαίωμα και επιτρέπεται ακόμα και ο διαμελισμός του ναυπηγείου!Το σκανδαλώδες ξεπούλημα, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το τελευταίο υπό δημόσιο έλεγχο ναυπηγείο της χώρας, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπληρώνεται και με τον όρο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, που επιτρέπει στον αγοραστή όχι μόνο να προτείνει το τίμημα που αυτός θέλει, αλλά να το ξεπληρώσει όποτε θέλει και όπως αυτός θέλει!Οπως ακριβώς αναγράφεται: "Οι προσφορές θα είναι δεσμευτικές και θα πρέπει να αναγράφουν με ακρίβεια το προσφερόμενο τίμημα αγοράς του πακέτου της πλειοψηφίας έως 100% των μετοχών της εταιρίας, καθώς και λεπτομερώς τους όρους: Τοις μετρητοίς ή με πίστωση, με αναφορά του αριθμού των δόσεων, του χρόνου καταβολής τους και του προτεινόμενου επιτοκίου"!Παραδίδουν κυριολεκτικά "τσάμπα" ένα ναυπηγείο που, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στον ίδιο τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, καταλαμβάνει 83 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με τεράστιες επισκευαστικές και κατασκευαστικές δυνατότητες και του οποίου ο ετήσιος μέσος όρος κύκλου εργασιών - με παράδειγμα την περίοδο 1991 - 1993 - ανέρχεται σε 95 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ!

Επίσης "προικοδοτούν" τον ιδιώτη με τις συμβάσεις που ήδη έχει κλείσει το ναυπηγείο με το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ και τους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους. Χαρακτηριστικά αναγράφεται ότι ο αγοραστής: "Θα καταστεί παράλληλα δικαιούχος των σχετικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές".Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ναυπηγείου, η ΕΤΒΑ δεσμεύει τον αγοραστή να λειτουργήσει το ναυπηγείο για 10 χρόνια, όμως υποχρεώνει τους ενδιαφερομένους να καταβάλουν εξαετές επιχειρηματικό σχέδιο δράσης, επιτρέποντας παράλληλα το διαμελισμό του ναυπηγείου. Η φράση που διατυπώνεται στον πλειοδοτικό διαγωνισμό είναι σαφής: "Θα διατηρήσει (σ. σ. ο αγοραστής) την εταιρία κυρίως ως ναυπηγείο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την υπογραφή, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη παράλληλη νόμιμη χρήση"!

Ποιες θέσεις εργασίας;

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αναφέρει ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις του αγοραστή είναι η μεταβίβαση του 5% των μετοχών της εταιρίας. Πετάει δηλαδή το κόκαλο του 5% στους 3.098 εργαζόμενους, για τους οποίους όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απολυθούν!Η σχετική διατύπωση αναφέρει: "Ο αγοραστής θα δεσμεύεται ότι θα μεταβιβάσει, άμεσα και χωρίς αντάλλαγμα, το 5% των μετοχών της εταιρίας κατ' ισομοιρία στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα παραμείνουν ή θα προσληφθούν στις εξασφαλιζόμενες (;) θέσεις εργασίας"!Ο αριθμός των εξασφαλιζόμενων θέσεων εργασίας αφήνεται στη διάθεση του αγοραστή και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία δέσμευση αν αυτές θα είναι καλυμμένες από εργαζόμενους που εργάζονται σήμερα στο ναυπηγείο! Οσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, αυτά αποτελούν... κριτήριο για την αξιολόγηση των προσφορών!

Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό αναγράφεται: "Επίκειται ψήφιση από τη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία προβλέπονται ειδικοί όροι που αφορούν τη μεταβίβαση της εταιρίας".Οι κυριότεροι ειδικοί όροι, που αναφέρονται στη νομοθετική ρύθμιση, υπενθυμίζουμε ότι είναι η καταβολή των αποζημιώσεων "του προσωπικού - όπως αναγράφεται στην τροπολογία - που δε θα καταστεί δυνατόν να συνεχίσει την απασχόλησή του στην επιχείρηση, αναλαμβάνονται και θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο". Επίσης αφορούν τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων επιχωματώσεων του πρώην ιδιοκτήτη Νιάρχου στον αιγιαλό του Σκαραμαγκά.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε χτες το σκάνδαλο (2002-06-01 00:00:00.0)
Κορυφώνεται το κυβερνητικό έγκλημα (2001-02-10 00:00:00.0)
Την πουλάνε... πληρώνοντας! (1998-02-25 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα... δικαιώνεται (1996-12-08 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα... δικαιώνεται (1996-12-08 00:00:00.0)
"Αέρας κοπανιστός" η... προσφορά Καρρά! (1996-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ