Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις και συνομιλίες

ΓΑΖΑ.-

"Εκδίκηση" ήταν η ιαχή, που κυριαρχούσε, χθες, στον αέρα κατά τη διάρκεια της κηδείας των 3 Παλαιστινίων αστυνομικών, που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στην κηδεία των 3 αστυνομικών, παρευρέθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης και πολλοί αξιωματούχοι της παλαιστινιακής αυτόνομης διοίκησης, καθώς και πλήθος κόσμου, το οποίο με θρήνους και υποσχέσεις για εκδίκηση αποχαιρέτησε τους συμπατριώτες του. Ο Γιάσερ Αραφάτ, πλέκοντας το εγκώμιο των νεκρών, έδωσε όρκο στο όνομα των "μαρτύρων" το αίμα τους να φωτίσει το δρόμο του αγώνα προς την Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το Ισραήλ φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη στυγερή αυτή δολοφονία ενώ έκανε και λόγο για τορπιλισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΟΑΠ και Ισραήλ.

Το επεισόδιο αυτό, το οποίο έγινε κάτω από ασαφείς συνθήκες, καθώς οι πληροφορίες που δίνουν οι ισραηλινές αρχές έρχονται σε αντίθεση με αυτές που προέρχονται από παλαιστινιακές πηγές, ήταν το αποκορύφωμα των σποραδικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του 24ωρου ανάμεσα στα ξημερώματα της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στο 24ωρο αυτό, 3 άλλοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι 2 κοντά στη Βηθλεέμ και ο άλλος στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών, οι 3 αυτοί νεκροί ήταν ύποπτοι για τρομοκρατική δράση ως μέλη της οργάνωσης "Χαμάς".

Οσο για τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων αστυνομικών και Ισραηλινών στρατιωτών, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ξεκίνησε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν ισραηλινή περίπολος στα σύνορα Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας δέχτηκε πυρά αυτομάτων όπλων κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ και αποφάσισε να ανακαλύψει τους ενόχους μπαίνοντας μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος.

Από το Κάιρο, όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στις ισραηλινό - παλαιστινιακές συνομιλίες, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας για την αυτονομία στη Γάζα και την Ιεριχώ και για προσχεδιασμό, απορρίπτοντας την "απλοϊκή" εξήγηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Κάιρο, ότι το όλο θέμα είναι "μια ατυχής παρεξήγηση".

Εκτός, όμως, από το πρόβλημα των συγκρούσεων, οι επικεφαλής διαπραγματευτές στο Κάιρο έχουν να ξεπεράσουν και το σκόπελο της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, τη Δευτέρα το πρωί σε μια διακοπή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι θα σταματήσει άμεσα η επέκταση του εβραϊκού οικισμού Εφράτ, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα κοντά στο παλαιστινιακό χωριό αλ Καντέρ, δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια για οικοδόμηση μονάδων πιο κοντά στον αρχικό οικισμό.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Αχμέντ Τίμπι, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε νέα οικοδόμηση στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Κατεχόμενα, και υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη του, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει μια νέα έξαρση της "Ιντιφάντα" λόγω της λαϊκής οργής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ