Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΔΥ
Κομπίνες με θύματα τους εργαζόμενους

Παρά την ανάθεση εργασιών από τη ΔΕΗ, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι εργοδότες απέλυσαν και τους 120 εργαζόμενους!

Θυσία στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών... παιχνιδιών έγιναν οι 120 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ,στην Ελευσίνα, οι οποίοι - δυο μόλις μέρες πριν τη λήξη του '94 - πήραν σαν πρωτοχρονιάτικο "δώρο" τα χαρτιά των απολύσεων. Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, Β. Λαλιώτης και Α. Τσακίρης,δεν εμφανίστηκαν καν στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί για χτες απ' την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία, μετά από επιτόπιο έλεγχο, έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για παράνομες ομαδικές απολύσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Το '91 οι εργοδότες, για να αποφύγουν - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - χρέη 50 δισ. δραχμών προς το δημόσιο, έκλεισαν το εργοστάσιο, απέλυσαν χωρίς αποζημίωση όλους τους εργάτες και στη συνέχεια, με άλλη επωνυμία, το νοίκιασαν απ' τον εαυτό τους και το ξαναλειτούργησαν! Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τις αποζημιώσεις τους, το εργοστάσιο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε τελικά από την εταιρία ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ.Από εκείνη τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιριών για την κυριότητα του εργοστασίου. Να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο κατασκευάζει πλαστικά είδη, αμιαντοτσιμέντο και σκυρόδεμα αποκλειστικά για λογαριασμό της ΔΕΗ και μόνο το '94 είχε ετήσιο τζίρο πάνω από 2 δισ. δραχμές.

Οπως μας καταγγέλλει ο Ναμπίλ ελ Σερίφ,αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου: "Πριν δυο μήνες είχαμε ως σωματείο ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, ώστε η ΔΕΗ να δώσει παραγγελίες και έτσι να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Πράγματι μετά από παρέμβαση του Ι. Σκουλαρίκη, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ υποσχέθηκε συμβόλαιο για πέντε χρόνια, αν δεν υπάρχει νομικό κώλυμα απ' την ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ. Αντί όμως να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, απολυθήκαμε. Απ' ό,τι φαίνεται οι εταιρίες τα βρήκαν. Η δε ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, απαλλαγμένη απ' τους εργάτες και έχοντας εξασφαλίσει παραγγελίες για πέντε χρόνια, στη δε ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ μένει το εργοστάσιο (αξίας ενός δισ. δρχ. μόνο σαν οικόπεδο) ελεύθερο να το αξιοποιήσει όπως θέλει. Τα μόνα θύματα οι εργαζόμενοι. Την Πέμπτη στις 8 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση στο ΕΚΕ, για να καθορίσουμε την παραπέρα στάση μας, ενώ την ίδια μέρα έχει οριστεί και νέα τριμερής στην Επιθεώρηση".

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Α. Χοροζάνης,μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Τις κομπίνες των συγκεκριμένων εργοδοτών πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Εδώ δεν πρόκειται μόνο για παράνομες απολύσεις, αλλά για επιχειρηματικά παιχνίδια, στα οποία φαίνεται ότι με έμμεσο τρόπο μπλέκεται και η ΔΕΗ. Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και προκειμένου υποτίθεται να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η ΔΕΗ δίνει και νέα μεγάλη δουλιά. Ομως οι εργαζόμενοι τελικά μένουν χωρίς δουλιά. Και ρωτάμε, οι εργαζόμενοι πώς θα βρουν το δίκιο τους; Απ' τη στιγμή που ρέει κρατικό χρήμα, δικαιολογημένα δεν πρέπει να ζητήσουν την παρέμβαση της πολιτείας;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ