Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 1995
"Διευκρινίσεις" για πιστωτικές κάρτες και ΦΑΠ

Επισπεύδεται η αποστολή των 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε επιχειρήσεις για πρόσκληση σε φοροσυμβιβασμό

Ουδέν πρόβλημα με τις πιστωτικές κάρτες δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων και τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών μέσων για "παγίδες" της εφορίας στους φορολογούμενους. Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά και γενική εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το σχετικό δημοσίευμα "εγκληματικό" και δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι για τις πιστωτικές κάρτες, οι όποιες περιπτώσεις παρουσιαστούν "θα αντιμετωπιστούν κατά μόνας". Θα κληθούν δηλαδή οι φορολογούμενοι στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αλλη πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι θα αναφέρουν στις φορολογικές τους δηλώσεις ό,τι στοιχεία τους προσκομίσουν οι τράπεζες (βεβαιώσεις τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων, πιστώσεων και πιστωτικών καρτών) και τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσουμε εμείς. Μικρό μόνο δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί.

Το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν οι εμπορικές τράπεζες διαπίστωσαν αδυναμία να χορηγήσουν βεβαιώσεις οι οποίες θα ξεχωρίζουν τους τόκους από το ύψος του κεφαλαίου για εξοφλήσεις που έγιναν το 1994 και αφορούν δάνεια, πιστώσεις καθώς και πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με το έντυπο Ε1 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος) που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, στους πίνακες προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά οι τόκοι που καταβλήθηκαν το 1994 από το κεφάλαιο του δανείου ή της πίστωσης που πληρώθηκε την ίδια περίοδο. Οι ξεχωριστές αυτές περιπτώσεις αφορούν την ανέγερση πρώτης κατοικίας (για δάνεια κατασκευής κατοικιών μέχρι 120 τ. μ. θα αναγράφονται μόνο οι τόκοι ενώ για μεγαλύτερες επιφάνειες στη διαφορά άνω των 120 τ. μ. θα γραφεί το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης που καταβλήθηκε) καθώς και στον διαχωρισμό των δαπανών από τη χρήση Πιστωτικών Καρτών, σε καταναλωτικές και μη καταναλωτικές. Σύμφωνα με τη "σολομώντεια" λύση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών για μη καταναλωτικά αγαθά (αγορά αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ) θεωρούνται τεκμήριο το οποίο προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών θεωρούνται τεκμήριο μόνο στην περίπτωση που αποδειχτούν μεγαλύτερες από το δηλωθέν εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το μέτωπο των εσόδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στηρίζει τις ελπίδες της για αυξημένα έσοδα το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 1995, στην ολοκλήρωση της αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι το τέλος του Γενάρη. Το 1994 είχαν αποσταλεί προς τους φορολογούμενους 800.000 σημειώματα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ταχυδρομηθούν προς τους αποδέκτες τα υπόλοιπα 500.000 σημειώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ