Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ Η/Υ
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις

Τι ορίζει Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφτηκε πρόσφατα

Το Προεδρικό Διάταγμα 398, που έχει ήδη δημοσιευτεί στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" προβλέπει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή αντίστοιχα μηχανήματα που διαθέτουν οθόνες απεικόνισης. Ισως διαβάζοντας κανείς τις διατάξεις του, που αναφέρονται εν περιλήψει πιο κάτω, θεωρήσει ότι όσα προβλέπονται είναι λεπτομέρειες χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Ομως η τήρηση αυτών των προφυλάξεων και μέτρων πρόληψης, κυρίως από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων, στο σύνολό τους, μπορούν να οδηγήσουν στην αποφυγή πολύ δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία.

Προδιαγραφές εργασίας

Επίβλεψη υγείας: Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όρασης και μυοσκελετικού συστήματος πριν προσληφθεί. Πρέπει επίσης να γίνονται οι ίδιες ιατρικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο ή όταν ο εργαζόμενους αισθανθεί σχετικές ενοχλήσεις. Πρέπει να παρέχονται στους εργαζόμενους ειδικά γυαλιά για όσο εργάζονται μπροστά σε οθόνη εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Για τις έγκυες γυναίκες ο εργοδότης οφείλει να παρέχει συμπληρωματική ενημέρωση και μέριμνα, για οποιοδήποτε είδος προβλήματος.

Οθόνες: Οι οθόνες πρέπει να διαθέτουν ευκρινείς χαρακτήρες μεγάλων διαστάσεων, με επαρκές διάστημα απόστασης μεταξύ τους. Κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη σταθερής εικόνας που δεν τρεμοπαίζει ή εμφανίζει άλλες μορφές αστάθειας. Υποχρεωτική είναι η δυνατότητα ρύθμισης της σχέσεις φωτεινότητας της οθόνης και λαμπρότητας των χαρακτήρων. Πρέπει να αποφεύγεται η ύπαρξη αντανακλάσεων από άλλες φωτεινές πηγές που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

Πληκτρολόγιο: Βασική προϋπόθεση θεωρείται το να είναι ανεξάρτητο από την οθόνη απεικόνισης, για να μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει στην κατάλληλη στάση. Επίσης μπροστά από το πληκτρολόγιο πρέπει να υπάρχει χώρος για να στηρίζονται οι βραχίονες.

Επιφάνεια και κάθισμα Εργασίας: Καταρχήν πρέπει το τραπέζι ή οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία εργάζεται ένας χειριστής ηλεκτρονικού υπολογιστή να διαθέτει το κατάλληλο ύψος, επίσης πρέπει να είναι ευρύχωρο και ευσταθές. Οσον αφορά το κάθισμα εργασίας, πάνω από όλα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο, ενώ η "πλάτη" του καθίσματος χρειάζεται να διαθέτει δυνατότητα ρύθμισης (κλίση, ύψος) ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στην ελληνική αγορά, δε διατίθενται έπιπλα εργασίας των οποίων η σχεδίαση να έχει προέλθει από ανθρωπομετρικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και είναι σύμφωνες με τα ελληνικά φυλετικά χαρακτηριστικά.

Προγράμματα Η/Υ : Τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές πρέπει να είναι ανάλογα των γνώσεων των χειριστών τους, ενώ είναι υποχρεωτικό να παρέχουν προειδοποιητικές ενδείξεις για τα πιθανά λάθη από εσφαλμένο χειρισμό τους. Επίσης στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται σαφώς ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση οποιουδήποτε συστήματος ποσοτικού ή ποιοτικού ελέγχου της εργασίας χωρίς να είναι ο εργαζόμενους ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ γι' αυτό.

Διαλείμματα: Θεωρούνται απολύτως απαραίτητα. Συγκεκριμένα κάθε 2 ώρες εργασίας, πρέπει να γίνεται ένα 15λεπτο διάλειμμα. Σε καμία περίπτωση αυτά τα διαλείμματα δεν πρέπει να συσσωρεύονται. Επίσης στο Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνεται ότι εάν είναι δυνατόν, πρέπει η εργασία του χειριστή να οργανώνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε σε μία εργάσιμη ημέρα να αλλάζει δραστηριότητα εάν έχει πολλαπλά καθήκοντα.

  • Ολα τα παραπάνω, ορίζονται στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος λεπτομερώς και με αριθμητικά στοιχεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» από επιστήμονες για τη χρήση υπολογιστών από παιδιά (2011-06-19 00:00:00.0)
Πληρώνονται με βάση τους δακτυλισμούς (2010-10-21 00:00:00.0)
Αναζητούνται απαντήσεις (2006-04-18 00:00:00.0)
Γυρίστε το Γαλαξία με οτοστόπ (2005-06-03 00:00:00.0)
«Simone» (2002-09-21 00:00:00.0)
Από τους χαζούς "Γολιάθ" στους έξυπνους "Δαβίδ" (1995-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ