Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Με δημοψήφισμα η έγκριση της όποιας αναθεώρησης...
  • ...τόνισε το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα
  • Γ. Καψής: Δημοκρατία χωρίς δήμο, η Ευρωπαϊκή Ενωση

Οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να επικυρωθεί από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα.Τη θέση αυτή υπογράμμισε χτες το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής με θέμα "τις αναγκαίες αλλαγές στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ενόψει της Διακυβερνητικής των κρατών - μελών της ΕΕ το 1996". Από τη συζήτηση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με το αιτιολογικό των αλλαγών που γίνονται στο υπουργείο Εξωτερικών αυτές τις μέρες (παραίτηση Γ. Κρανιδιώτη, εκκρεμότητα ορκωμοσίας Μαγκάκη). Ετσι δεν ακούστηκαν από επίσημα χείλη οι κυβερνητικές θέσεις. Με έμμεσο τρόπο αυτές παρουσιάστηκαν σ' ένα κείμενο ομάδας εργασίας τεχνοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών, που μοιράστηκε στους παριστάμενους βουλευτές. Το κείμενο αυτό, παρ' όλο που προσπαθεί να στρογγυλέψει τα πράγματα και να "χρυσώσει το χάπι" των ελληνικών θέσεων για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, κινείται στην πεπατημένη της υποταγής - και όσον αφορά την αναθεώρηση - στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αναθεώρηση

"Το ΚΚΕ, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ, δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με την αναθεώρηση. Δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν με τις όποιες καλές προτάσεις. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η πορεία που χάραξε η Συνθήκη του Μάαστριχτ μπορεί να αντιστραφεί. Και θα ήταν καλό να είχε γίνει μια αποτίμηση από τον ένα χρόνο εφαρμογής της συνθήκης στη χώρα μας. Για μας οι συνέπειες υπήρξαν βαρύτατες".Αναφερόμενος αναλυτικά σ' αυτή την εκτίμηση ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε τον υπερσυγκεντρωτισμό και αυταρχισμό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα υπερεθνικά κέντρα των Βρυξελλών και τη μετατροπή του εθνικού κοινοβουλίου σε πρωτοκολλητή των κοινοτικών αποφάσεων, τις επιπτώσεις από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την αρνητική σημασία της ΓΚΑΤΤ και της "Λευκής Βίβλου". Επίσης σημείωσε την αυταπάτη περί δήθεν κοινής εξωτερικής πολιτικής και διασφάλισης των συνόρων της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόκειται να υπάρξουν, αφού τα συμφέροντά μας είναι διαφορετικά απ' αυτά των ισχυρών της Ευρώπης. "Η αντιλαμβανόμαστε, είπε, ότι οι ισχυροί τα φτιάχνουν κατά πώς τους συμφέρει ή όχι".

"Η αναθεώρηση, επισήμανε σε άλλο σημείο ο Ορ. Κολοζώφ, προωθείται ερήμην των λαών της Ευρώπης, όπως ερήμην τους προωθήθηκε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εμείς ως ΚΚΕ εξακολουθούμε να παλεύουμε για την ανατροπή της συνθήκης και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση και να γίνει πρέπει να τεθεί στο λαό, για να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν την εγκρίνει ή όχι. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς τη λαϊκή έγκριση. Αυτό που έγινε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν πρέπει να επαναληφθεί όσον αφορά την αναθεώρησή της. Χρειάζεται - κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής - να παλέψουμε για την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης ισότιμων κρατών με ισότιμες σχέσεις, με διασφάλιση των ιδιαιτεροτήτων της καθεμιάς και των ιδιαίτερων συμφερόντων της".

Παρέμβαση στη συζήτηση έκαναν επίσης και οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος και Στρ. Κόρακας.Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε εκτενώς στο κείμενο της επιτροπής τεχνοκρατών του ΥΠΕΞ και υπογράμμισε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών θέσεων, που εκφράζονται σε γενικό επίπεδο μέσα σ' αυτό όσον αφορά την αναθεώρηση. Ο Στρ. Κόρακας επέκρινε έντονα τη στάση των άλλων κομμάτων που τίποτα δε διδάσκονται και επιμένουν να ωραιοποιούν την κατάσταση στην ΕΕ και να μιλούν για μονόδρομο. "Εμείς, είπε, διαφωνούμε με την υποβάθμιση της λαϊκής κυριαρχίας. Είκοσι άνθρωποι της Κομισιόν σου στέλνουν ένα φιρμάνι, "βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα", και σε υποβιβάζουν στο ρόλο του πρωτοκολλητή των αποφάσεών τους. Δε νιώθουμε καμιά υπερηφάνεια γι' αυτό και αναρωτιέμαι, αν εδώ στο Κοινοβούλιο τρώμε τσάμπα το ψωμί μας. Τι δουλιά τελικά κάνουμε; Τι θέλουμε σ' αυτή τη λυκοσυμμαχία; ".

Τα άλλα κόμματα

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή, ο οποίος μάλλον εξέφραζε προσωπικές του απόψεις παρά τις απόψεις του κυβερνητικού κόμματος. Δημοκρατία χωρίς δήμο αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Γ. Καψής, μια Δημοκρατία, όπως είπε, χωρίς να τηρείται ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας."Εχουμε, υπογράμμισε, ένα υπερόργανο μια νέα δημοκρατία χωρίς δήμο. Εχουμε εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κι έχουμε εδώ αντισυνταγματικότητα. Εχουμε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στο Συμβούλιο των Υπουργών κι ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο της Κομισιόν χωρίς όρους διαφάνειας. Ποιος έλεγχος υπάρχει στην ηθική και στη διαφάνεια των επιτρόπων; Κανένας".Στη συνέχεια ο Γ. Καψής αναφέρθηκε στην αρχή της επικουρικότητας, λέγοντας ότι αυτή η αρχή έρχεται να εξαντλήσει και τα τελευταία ίχνη της εθνικής νομοθεσίας και να τα αποδώσει στην Κομισιόν. "Καλύτερα, είπε, να πάμε σπίτι μας αν είναι να δεχτούμε την εξάντληση της εθνικής νομοθεσίας... ".

Στρ. Κόρακας: Εχουμε γίνει πρωτοκολλητές.

Γ. Καψής: Πρωτοκόλλησες τίποτα Στρατή; Ούτε αυτό δε σου επιτρέπουν". Ο ομιλητής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα ζητήματα της δημοκρατίας στην ΕΕ, φέρνοντας ένα πολύ πειστικό παράδειγμα για το ότι αυτή δεν υπάρχει ουσιαστικά. "Εχει - είπε - ο λαός το δικαίωμα να φέρει το ΚΚΕ στην πλειοψηφία;".

Μ. Κεφαλογιάννης: Θεωρητικά.

Γ. Καψής: Μπορεί το ΚΚΕ να ασκήσει την πολιτική του για την Ελλάδα στα πλαίσια της ΕΕ; Οχι".

Σε προτάσεις γενικώς αναλώθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος, χωρίς να δείχνει ότι το κόμμα του δεν αντιλαμβάνεται τίποτα από την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ. Οι κριτικές παρατηρήσεις του ήταν γενικού και αφηρημένου περιεχομένου, ενώ κατέθεσε και μια προσωπική του πρόταση με την οποία ζητάει την κατάργηση της Κομισιόν και τη δημιουργία Γερουσίας. Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, Στ. Στεφανόπουλος, ζήτησε να περιοριστεί η προσπάθεια των μεγάλων κρατών για θεσμική υποβάθμιση των μικρών, να περιοριστούν τα προνόμια των ισχυρών και ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της ΕΕ.

Το λόγο, τέλος, πήραν και βουλευτές. Ο Κ. Πυλαρινός (ΝΔ) σημείωσε ότι τα κοινοβούλια μετατρέπονται σε 4ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Β. Παπανδρέου πρότεινε να υπάρξει Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θα καθορίζει το πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης και ο Π. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι είναι πολύ θετικό που ακούγεται μια άλλη άποψη, η άποψη του ΚΚΕ. "Εμείς οι υπόλοιποι, είπε, στα περισσότερα συμφωνάμε. Μόνο το ΚΚΕ έχει σήμερα την άλλη άποψη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ