Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Διαμορφώνεται το κλίμα συναίνεσης
  • Ενα βήμα ακόμα στην αλλαγή της θέσης έκανε η ηγεσία της ΝΔ, αποσαφηνίζοντας ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία με δικό της υποψήφιο
  • Δεν αποκλείει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, ο Τ. Χυτήρης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διαμόρφωσης κλίματος συναίνεσης για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και την αποτροπή του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτίθεται μέσα στον επόμενο μήνα να λάβει τις αποφάσεις της, ενώ προς το παρόν περιορίζεται να "παίζει" με τις αντιθέσεις στη ΝΔ και ασκεί πιέσεις ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια υποψηφιότητα "κοινής αποδοχής". Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη είναι η δήλωση του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη ο οποίος δεν απέκλεισε ούτε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στον "9,84", είπε: "Ας αποφασίσει τι θα προτείνει πρώτα η ΝΔ και αναλόγως θα το κρίνουμε". Επανέλαβε ότι εντός του Φλεβάρη το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Α. Παπανδρέου.

Υποψήφιος από ΝΔ

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ έκανε ένα ακόμα βήμα στη σταδιακή στροφή που κάνει όσον αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Μετά την προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Β. Μαγγίνα ότι "η ΝΔ δε ζήτησε εκλογές", χτες αποσαφηνίστηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, προτείνοντας δικό της υποψήφιο. Ο Β. Μαγγίνας επανήλθε χτες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Αντέννα", και δικαιολογώντας τη δήλωσή του, υποστήριξε ότι "δε θέλουμε εμείς να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι σύρουμε τη χώρα σε εκλογές". Απαντώντας στη συνέχεια στην ερώτηση αν η ΝΔ θα προτείνει υποψήφιο, δήλωσε: "Βεβαίως θα υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση". Εάν το ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε, ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ, τότε δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.

Ανοικτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο ψηφιστεί υποψήφιος, ο οποίος δεν ανήκει ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας να απαντήσει.

Ο Στ. Μάνος έσπευσε χτες να επικροτήσει την αλλαγή θέσης της ηγεσίας της ΝΔ, ο οποίος επέμεινε ότι "υπάρχει τρόπος να καταλήξουμε σε κοινό υποψήφιο". Η ουσία είναι, τόνισε ο πρώην υπουργός, ότι η ΝΔ συμμετέχει στη διαδικασία και άρα υπάρχει δυνατότητα για κοινό υποψήφιο. Αν η ΝΔ, συμπλήρωσε, αρνούνταν να έχει υποψήφιο, τότε θα ήταν δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι οτιδήποτε και να προταθεί δε θα έχουμε Πρόεδρο.

Την άποψη ότι αν το ΠΑΣΟΚ στηρίξει την υποψηφιότητα της ΝΔ, τότε θα εκλεγεί από κοινού Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Γαλελιανός.Σημειώνεται ότι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και ότι αυτή η Βουλή οφείλει να αναδείξει Πρόεδρο. Μεταξύ αυτών οι Μ. Λιάπης, Α. Παπαληγούρας, Π. Τατούλης, Σ. Χατζηγάκης κ. ά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε χτες ότι δεν θα εκπλησσόταν αν ο Α. Παπανδρέου πρότεινε τον Κ. Μητσοτάκη υποψήφιο για την Προεδρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιχνίδια εντυπώσεων με την ονοματολογία (2010-08-10 00:00:00.0)
Αναζητείται κοινός υποψήφιος... (2004-11-24 00:00:00.0)
Καμιά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (2002-01-16 00:00:00.0)
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη" (1999-07-06 00:00:00.0)
"Εξουσιοδοτήσεις" μαζεύει ο Εβερτ (1995-02-10 00:00:00.0)
Αμηχανία για πρόωρες εκλογές (1995-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ