Κυριακή 29 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1995
Από το Γενάρη άρχισαν οι περικοπές

Με "επείγουσα" εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται όλα τα υπουργεία να "ψαλιδίσουν" κατά 20,3% τα κονδύλια που επρόκειτο να πάρουν με τον προϋπολογισμό του 1995, που ψήφισε πριν ένα μήνα η Βουλή

Την περικοπή κατά 20,3% του κονδυλίου των γενικών δαπανών πληρωμών του δημοσίου για το μήνα Γενάρη αποφάσισε στις... 19 Γενάρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", με "εξαιρετικά επείγον" σήμα του το υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων των υπουργείων προειδοποιεί και ορίζει ότι τα συνολικά εντάλματα πληρωμών που θα εκδοθούν τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους θα είναι μέχρι του συνολικού ποσού των 149,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μεταξύ των δαπανών που περικόπτονται, συμπεριλαμβάνεται: Η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, τα κονδύλια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Με άλλο επείγον σήμα "διευκρινίζεται" ότι... στον προϋπολογισμό του 1995 δεν προβλέπονται πιστώσεις για την επιχορήγηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων!Επίσης, από την κατηγορία των κονδυλίων "επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα" θα επιχορηγούν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών μόνο εκείνα στα οποία έχουν υπαχθεί Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με τις αποφάσεις αυτές που "συμπληρώνουν" το σφαγιασμό των κοινωνικών, κυρίως, δαπανών του προϋπολογισμού 1995 στα πρώτα στάδια της εκτέλεσης του, η κυβέρνηση στην ουσία καταστρατηγεί τον πιο σημαντικό νόμο του κράτους από τα πρώτα κιόλας στάδια εφαρμογής του, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 1995 ψηφίστηκε στις 23 Δεκέμβρη 1994. Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο "Ρ",τα πρώτα "θύματα" της νέας κυβερνητικής αντιλαϊκής επέλασης είναι η υγεία και η πρόνοια. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου από τις 28 Δεκέμβρη 1994, περικόπηκαν δραστικά οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας. Ετσι, μέχρι 30 Ιούνη θα διατεθεί μόνο το 35% των πιστώσεων που αφορούν επιχορηγήσεις "Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Σχολών τους και Ιδρυμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας" για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών στις 16 Γενάρη με εγκύκλιο του είχε κάνει σαφές στους πάντες και δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για την κυβερνητική πολιτική υπογραμμίζοντας: "Η απορρόφηση του συνόλου των εγγεγραμμένων πιστώσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί είναι ενδεχόμενο (σ.σ. ποιο "ενδεχόμενο"; εδώ μιλάμε για αποφάσεις... ) να μην εγκριθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση (100%) των πιστώσεων"! Στα ίδια πλαίσια η κυβέρνηση τόνιζε - βάζοντας "υποθήκες" για ένα χειρότερο μέλλον - ότι θα πρέπει "να επανεξεταστούν όλες οι διοικητικές πράξεις, αποφάσεις, κλπ. με κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών τουλάχιστον στα επίπεδα των πιστώσεων του προϋπολογισμού ή και κάτω από αυτά".Για να μην μένουν αμφιβολίες για τους σκοπούς της κυβερνητικής πολιτικής στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών γινόταν η επισήμανση ότι "ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιχορηγήσεις (σ.σ. η υπογράμμιση του υπουργού...) νομικών προσώπων (Ταμεία, Οργανισμοί, Ιδρύματα, κλπ.) οι οποίες (σ.σ. κατά την άποψη της κυβέρνησης) τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό"!

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ