Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί "στροφής"

Αδιόρθωτοι αποδεικνύονται, για μυριοστή φορά, οι λεγόμενοι υπερδημοκράτες και υπερπροοδευτικοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετά το "χρίσμα" στον κ. Στεφανόπουλο, "γκρινιάζουν" (εκ του ασφαλούς, πια) και "κατηγορούν" την ηγεσία του κόμματός τους για... "συντηρητική στροφή"!

Τι σημαίνει, όμως, ο πολιτικός όρος "συντηρητική στροφή" στα απλά νεοελληνικά;

Σημαίνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πορευόταν μέχρι τις 15.2.1995 προοδευτικά και ότι η επιλογή του συντηρητικού κ. Στεφανόπουλου αποτελεί... αντιπροοδευτική παρέκκλιση!

Με άλλα λόγια, οι "πεφωτισμένοι" του ΠΑΣΟΚ θεωρούν (ή έστω θεωρούσαν μέχρι προχτές) την ηγετική ομάδα του Κινήματος υπερδημοκρατική και υπερπροοδευτική, σε αντιδιαστολή με τον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος - κατά τη δική τους "δημοκρατική αντίληψη" - είναι μειωμένης δημοκρατικότητας και μειωμένης προοδευτικότητας!

Αλλά, αν εξαιρέσει κανείς τα σκάνδαλα, τις ίντριγκες και τις λεηλασίες, όπου κορυφαίοι του Κινήματος έχουν αποδειχθεί απαράμιλλοι δεξιοτέχνες και όπου ο κ. Στεφανόπουλος δεν έχει διαπρέψει, σε τι διαφέρει η πολιτική ιδεολογία και πρακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ιδεολογία και πρακτική του τέως προέδρου της ΔΗΑΝΑ ή τέως κορυφαίου στελέχους της ΝΔ;

Μήπως στο θέμα της ΕΟΚ - δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Αλλά στο θέμα αυτό, ο κ. Στεφανόπουλος δεν εξαπάτησε ποτέ και κανέναν. Ούτε ήταν δικό του το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ - το ίδιο συνδικάτο". Αγωνίστηκε για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ την περίοδο 1976 - 1980 και από τότε δεν άλλαξε θέση. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που πριν από 14 χρόνια άλλαξε διαμετρικά την πολιτική της απέναντι στην Κοινότητα!

Μήπως στο θέμα του ΝΑΤΟ; Αλλά, ο κ. Στεφανόπουλος υπήρξε μέλος της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα μας, στα 1974, από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και που είχε την παρρησία να συναινέσει στην επανένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία το 1979 - '80. Αντιθέτως η... "αντιΝΑΤΟική" ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κανένα πρόβλημα δε δημιούργησε ποτέ στη "Συμμαχία" και τη διευκόλυνε σε όλα - ακόμη και πρόσφατα στη "βοσνιακή κρίση"!

Μήπως στον αντικομμουνισμό; Αλλά, ο κ. Στεφανόπουλος δεν απέκρυψε ποτέ την αντίθεσή του στις μαρξιστικές θεωρίες και πρακτικές και ποτέ δεν υιοθέτησε τα συνθήματα της Αριστεράς για προσωπικό ή κομματικό όφελος. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που φόρεσε αριστερή λεοντή προκειμένου να λεηλατήσει (από τα μέσα) την Αριστερά, και να ανακόψει με όλα τα μέσα το αριστερό και προοδευτικό κίνημα της χώρας.

Μήπως σε θέματα οικολογικής ευαισθησίας; Αλλά, από την εποχή (1981) που ο κ. Στεφανόπουλος έλεγε "φέρτε μου έναν πεθαμένο από τη ρύπανση, για να σας πιστέψω", μέχρι σήμερα, η οικολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ (ειδικά στο πρακτικό πεδίο) αποδείχτηκε καταστρεπτικότερη από εκείνη της ΝΔ, - με την οικοδόμηση και των υστάτων θυλάκων γης, με τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων και με την απάτη της μεταφοράς συντελεστών δόμησης από περιοχή σε περιοχή!

Μήπως στο θέμα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας; Αλλά, η Πάτρα, η κοινή πατρίδα των κ. κ. Παπανδρέου και Στεφανόπουλου, αποτελεί τον αψευδέστερο μάρτυρα της σύμπλευσης των δύο ανδρών και ως προς αυτό. Ο επί εφτά χρόνια πανίσχυρος υπουργός της ΝΔ κ. Στεφανόπουλος έθεσε τις βάσεις της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στην ίδια τη γενέτειρά του. Και ο επί δέκα χρόνια πανίσχυρος πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, αντί να διορθώσει τα λάθη των προγενεστέρων του, τα ολοκλήρωσε, - στέλνοντας στην ανεργία το 37% του εργατικού δυναμικού της αχαϊκής πρωτεύουσας!

Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε και με άλλα παραδείγματα. Αλλωστε, οι αφιονισμένοι (από την "υπερδημοκρατικότητά" τους) δερβίσηδες του ΠΑΣΟΚ, δεν πείθονται και με χίλια παραδείγματα.

Θα επιμένουν ότι η ηγεσία τους έκανε "συντηρητική στροφή"!

Για να μη τους χαλάσουμε, όμως, τελείως το χατίρι, το δεχόμαστε κι εμείς: Πράγματι έγινε "συντηρητική στροφή". Μόνο που αυτή δεν την έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την έκανε ο κ. Στεφανόπουλος. Ο οποίος δέχθηκε να "χρισθεί" από κεχρισμένους, με πολιτικά (και όχι μόνο) ανομήματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ