Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Η Αλβανία είναι παράγοντας σταθερότητας"!

ΤΙΡΑΝΑ. -

Με μια πρωτοφανή δήλωση, που, ωστόσο, αποκαλύπτει σαφώς το ότι η σύγχρονη Αλβανία τείνει να μετατραπεί σε "θυγατρική" των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε χτες το στίγμα της προσέγγισης μεταξύ της χώρας του και της Αλβανίας και της σημασίας που έχει αρχίσει να αποδίδει η Ουάσιγκτον στα Τίρανα.

Ο Νάι επισκέφθηκε τα Τίρανα για στρατιωτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες ακολούθησαν την κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Αλβανίας και ΝΑΤΟ. Η άσκηση τέλειωσε προχτές και σε αυτήν συμμετείχαν από ΝΑΤΟικής πλευράς η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και φυσικά οι ΗΠΑ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Σάφετ Ζουλάλι και ο Νάι εγκωμίασαν τη θερμότητα των αμερικανο - αλβανικών σχέσεων και υποσχέθηκαν να τις ενισχύσουν. Ο Νάι ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Αλβανία στολές, στρατιωτικά οχήματα και άλλον εξοπλισμό και παρείχαν εκπαίδευση σε ορισμένους αξιωματικούς.

Ο Νάι έφτασε μάλιστα να αναγορεύσει την Αλβανία σε κύριο παράγοντα σταθερότητας των Βαλκανίων! "Ιδιαίτερα η υπεύθυνη στάση που η Αλβανία κράτησε προς τους γείτονές της, αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στη σταθερότητα των Βαλκανίων". Ξεχνώντας βέβαια την ένταση που έχει κατά καιρούς ανάψει στις σχέσεις της Αλβανίας, με τη νέα Γιουγκοσλαβία, την ΠΓ Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα, για την οποία δεν ήταν άμοιρη ευθυνών η αλβανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ