Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ,μετά το τέλος - και τη μεγάλη επιτυχία - της Οικονομικής Εξόρμησης για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη διάσωση του αρχείου του Κόμματος, το γνωστό "Σελιδόραμα" του Κυριακάτικου "Ρ". Και επανέρχεται σ' ένα φύλλο ιδιαίτερα πλούσιο και σε μια περίοδο που οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα, οι αγώνες των εργαζομένων αναπτύσσονται, η αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνώντων κλιμακώνεται. Κοντά σ' όλα αυτά κλείνει μισός αιώνας από τη γνωστή Συμφωνία της Βάρκιζας και από τη διαβόητη Διάσκεψη της Γιάλτας.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ως κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα την προεδρική εκλογή και το ερώτημα "πρόωρες εκλογές ή όχι", τα αστικά κόμματα αναζητούν το "περιτύλιγμα" της συναίνεσης. Τα σενάρια πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και από ώρα σε ώρα θα ανακοινωθούν οι επιλογές των μετρ της "υψηλής" πολιτικής (σελίδα 7).

Ο Μ. ΕΒΕΡΤ έχει στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει την απογοήτευσή του για τα πολλά άλυτα προβλήματα του τόπου. Ο ίδιος θα επιθυμούσε την άμεση "λύση" ορισμένων προβλημάτων από την κυβέρνηση, ώστε να μην τα αντιμετωπίσει αυτός μετά τη διεξαγωγή - όπως προσδοκά - πρόωρων εκλογών (σελίδα 6).

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ την... "καταπολέμηση της ανεργίας", προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση καταστροφικές πολιτικές σε εργασιακές σχέσεις, κλάδους παραγωγής. Τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν και την κατάργηση των "σταθερών παραγόντων στην αγορά εργασίας" με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Μόνη λύση το μοίρασμα των επιπτώσεων, το μοίρασμα της ανεργίας (σελίδα 12).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ μισός αιώνας από τη Διάσκεψη της Γιάλτας (4 - 11/2/1945) κι όμως οι "μύθοι" που φτιάχτηκαν γύρω απ' αυτήν συνεχίζουν να ακούγονται. Σελίδες ατέλειωτες διατυμπανίζουν το μοίρασμα του κόσμου από Αγγλία, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στην εφταήμερη Διάσκεψη τον Φλεβάρη του '45, η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Τι έγινε στη Γιάλτα; (σελίδες 9-11).

"ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ" ζήτημα, οι αιτίες της "βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης" της χώρας, ούτε λέξη για τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, περιορισμός στην καταγγελία των εγχώριων εντολοδόχων και γενικότερες... φιλοσοφικές αναζητήσεις "περί κρίσεως", στις θέσεις του "ΣΥΝ" για την έξοδο της χώρας από αυτήν, που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρό του Ν. Κωνσταντόπουλο(σελίδες 6-7).

ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων αξίζουν λιγότερο από τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών. Ο κίνδυνος ολοκαυτώματος είναι υπαρκτός, καθώς οι "βόμβες" των εταιριών πετρελαιοειδών συνυπάρχουν με αποθήκες πυρομαχικών, πολεμικές εγκαταστάσεις και κάθε λογής επικίνδυνα φορτία. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλο ποσό τα έξι δισ. δραχμές που χρειάζονται για τη μετεγκατάσταση των "καζανιών" του θανάτου από το Πέραμα. (σελίδες 24-25).

ΟΙ ΞΕΝΕΣ και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες - επίμονα και μεθοδευμένα - καταστρατηγούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προσπαθούν να τις καταργήσουν και στοχεύουν στην εξάλειψη κάθε συνδικαλιστικής δράσης (σελίδα 34).

ΓΙΑ ΤΗ συμπαθή τάξη των... "αναξιοπαθούντων" εφοπλιστών, οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις που πέρασαν από την εξουσία έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά πλήρη φορολογική ασυλία, δίνοντάς τους "γην και ύδωρ" (σελίδα 15).

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ αυτές τις μέρες οι "κόντρες" στο χώρο του υπουργείου Τουρισμού μεταξύ των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ - ΕΟΤ και του υπουργού, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε την παραίτησή του (σελίδα 16).

ΔΕΚΑΔΕΣ είναι οι προκλητικές και σκανδαλώδεις - σε πολλές περιπτώσεις - φοροαπαλλαγές, που έχουν ενσωματωθεί σε πάνω από 100 νόμους για τις μεγάλες εμποροβιομηχανικές, τραπεζιτικές, ναυτιλιακές, ξενοδοχειακές, εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά δε μιλάει κανείς γι' αυτές. (σελίδα 13-14)

ΣΤΑ ΤΕΛΗ του Γενάρη η Ρωσία, το Καζαχστάν και η Λευκορωσία υπέγραψαν υπόμνημα για την τελωνειακή ένωσή τους. Η επεξεργασία, τόσο της διαδικασίας, αλλά και της σκοπιμότητας της ενοποίησης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της ΚΑΚ αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κομμουνιστές (σελίδες 44-45).

ΤΟ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ" του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, είναι Χαλίμ Μούσα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε γερμανική εφημερίδα, μίλησε για τους αγώνες και τις βαρύτατες απώλειες ενός από τα αρχαιότερα κομμουνιστικά κόμματα στον αραβικό κόσμο (σελίδα 43).

ΠΕΡΙ τα τέλη του περασμένου χρόνου η Κούβα κατόρθωσε να ανακόψει την πορεία της οικονομικής πτώσης συνεχίζοντας σκληρά τις προσπάθειες για μια νέα άνοδο (σελίδες 46-47).

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ χρόνια τώρα η φωνή του γράφει τη δική της ιστορία, προσφέροντας τραγούδια όμορφα, καρπούς της συνεργασίας του με μεγάλους Ελληνες συνθέτες. Ο Μανώλης Μητσιάς μιλά στον "Ρ" για το τραγούδι, την εποχή μας και λέει ότι "δεν υπάρχει πια φραγμός" (σελίδα 17).

Η ΠΟΡΝΕΙΑ είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που - όπως όλα - υπόκειται για αυτό σε αλλαγές και ανακατατάξεις. Το 1994 ολοκληρώθηκε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνοντας ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα που είναι μια πραγματικότητα... (σελίδα 23).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-06-27 00:00:00.0)
Σαν σήμερα (2013-06-27 00:00:00.0)
Η Διάσκεψη της Γιάλτας (2002-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-26 00:00:00.0)
Οι διαστρεβλώσεις της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας (1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ