Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΥΣ
"Αυτοπροστατευτείτε" από την ασυδοσία

Την απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας - που είναι παράγωγα της ελεύθερης αγοράς - εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης.Στο πάγιο αίτημα των καταναλωτών για προστασία από την αισχροκέρδεια και του εμπορικού κόσμου για περιορισμό της ασύδοτης επέκτασης των πολυκαταστημάτων, με θέσπιση ορίου στα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν, η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου ήταν για μια ακόμη φορά το γνωστό σλόγκαν "αυτοπροστατευτείτε"...

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Εμπορίου Κ. Σημίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα "Η ενεργοποίηση των καταναλωτών: Μέσο για αποτελεσματική αυτοπροστασία". Εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επέκτασης των πολυκαταστημάτων, ο υπουργός υποστήριξε ότι "οι όποιες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς δεν μπορούν να αποφασίζονται με γνώμονα μόνο και μόνο τι απαιτούν οι οργανωμένες εκπροσωπήσεις των επιχειρήσεων",αλλά και το συμφέρον των καταναλωτών. Με την παραπάνω άποψη ο υπουργός αγνοεί προκλητικά την αγωνία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επέκτασης των πολυκαταστημάτων τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια ομιλία ο υπουργός Εμπορίου δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ανάγει ως ύψιστη υποχρέωση των καταναλωτών την... "αυτοπροστασία" τους,αφού στα πλαίσια της απελευθερωμένης πλέον αγοράς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "θα ήταν λάθος και αναχρονισμός να πιστεύουμε ότι το κράτος είναι παντοδύναμο και μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του στην άσκηση του ελέγχου"! Τέλος, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ινστιτούτου Κατανάλωσης (αναφερόμενος σε αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών), το οποίο -όπως υποστήριξε - θα στοχεύει σε συνεργασία με τις καταναλωτικές ενώσεις στην καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ίδρυσης Ινστιτούτου Καταναλωτή, από την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, συναντά έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του υπουργείου, οι οποίοι τονίζουν ότι εκχωρούνται σε ιδιωτικούς φορείς σημαντικές αρμοδιότητες του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ