Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Αντικειμενικό" χαράτσι στις ατομικές επιχειρήσεις

Εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος Ε5 με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης από τις ατομικές επιχειρήσεις

Χαρτοβασίλειου συνέχεια για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, των επιχειρήσεων που εντάσσονται και θα φορολογηθούν με τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Χτες το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα νέα εγκύκλιο με οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε5) που αφορά τις εταιρίες με τη νομική μορφή των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων αστικών, αφανών, συμμετοχικών, καθώς και τις κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο το έντυπο Ε5 είναι συμπληρωματικό των αντίστοιχων εντύπων Ε3 και Ε10, τα οποία θα συνυποβάλλονται από τις ανωτέρω εταιρίες, μαζί με το κύριο έντυπο Ε1. Η πολυάριθμη έκδοση εντύπων από το υπουργείο Οικονομικών, που είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν και υποβάλουν οι φορολογούμενοι που εντάσσονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια, από τη μία πλευρά δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους πρώτους, καθώς η συμπλήρωση όλων αυτών των εντύπων αποδεικνύεται τελικά βασανιστική, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα και ο όγκος δουλιάς και η γραφειοκρατία των φορολογικών υπηρεσιών, με τις γνωστές βέβαια παρενέργειες... Το κύριο, βέβαια, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα φορολογηθούν με το "αντικειμενικό" σύστημα, θα είναι ο αυξημένος φόρος και η αυξημένη προκαταβολή κατά 50% φόρου που πρέπει να καταβάλουν στα ταμεία της εφορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν από την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων προκύψει η καταβολή φόρου 500 χιλ. δραχμές, η εταιρία ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 250 χιλ. δραχμές, λόγω της προκαταβολής που εισπράττεται για το επόμενο οικονομικό έτος και είναι ίση με το 50% του κύριου φόρου. Συνολικά δηλαδή θα καταβληθεί ποσό ίσο με 750 χιλ. δραχμές. Αν ο κύριος φόρος είναι 1 εκατ. δραχμές τότε το ποσό της προκαταβολής είναι 500 χιλ. δραχμές και συνολικά θα καταβληθεί 1,5 εκατ. δραχμές.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης, ότι το έντυπο Ε3, θα πρέπει να συμπληρωθεί και από τις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέλυσαν, μετέτρεψαν ή συγχώνευσαν τις εταιρίες τους μέσα στο 1994 και υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, μέσα σε τρεις μήνες από την αλλαγή της νομικής μορφής, όπως προβλέπεται από το νόμο. Οι εταιρίες των περιπτώσεων αυτών, εξαιρούνται από τη φορολόγηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ