Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΥΡΩΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ"
Δυσοίωνες προβλέψεις για πληθωρισμό, ανεργία, ανάπτυξη

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία, τον πληθωρισμό και την ανάκαμψη κάνουν οι "ευρωεπιχειρηματίες" για το 1995. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών: Δεν προβλέπουν καμία βελτίωση στην αγορά εργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ. Εκφράζει ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώνονται στη δεύτερη "Ευρωπαϊκή Οικονομική Μελέτη", που παρουσίασε η Ενωση των Εμπορικών Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Ευρωεπιμελητήριο). Η έρευνα βασίστηκε σε ένα ερωτηματολόγιο, που απευθύνθηκε σε περισσότερους από 150.000 επιχειρηματίες που προέρχονταν από τα 11 κράτη - μέλη.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το 1994, η Ευρωπαϊκή Οικονομία έφτασε σε μία καμπή, μετά την οικονομική στασιμότητα στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για το 1995 δείχνουν ότι προσανατολιζόμαστε προς μία οικονομική ανάπτυξη σχετικά σταθερή. Οσον αφορά τον κύκλο εργασιών, οι επιχειρηματίες δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών.
  • Κατά το 1995 το κίνητρο της οικονομικής ανάπτυξης στις περισσότερες χώρες ήταν οι εξαγωγές, ιδιαίτερα στις εξωκοινοτικές αγορές. Το ενδοκοινοτικό εμπόριο έχει επίσης ανακάμψει και συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών.
  • Για το 1995 οι περισσότεροι επιχειρηματίες υπολογίζουν κυρίως στην κοινοτική αγορά για τη βελτίωση της κατάστασης, αν και εκφράζονται φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από διακυμάνσεις στη φορολογία συναλλάγματος, καθώς και από μία αβεβαιότητα που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.
  • Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν προβλέπει βελτίωση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους όμως, οι προοπτικές προσφοράς εργασίας θα είναι κατά μέσο όρο στο μέτρο που πραγματοποιούνται τα σχέδια των επενδυτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ