Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
"Ναι" της Αθήνας στη γαλλική πρόταση

Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας και Βρετανίας, θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση ή η αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

Συμφώνησε χτες η ελληνική κυβέρνηση στο προτεινόμενο από τη γαλλική προεδρία σχέδιο συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα, "υπό την αυστηρή απαίτηση", η διατύπωση που αφορά στην ημερομηνία έναρξης του διαλόγου ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να είναι "οι συνομιλίες θα αρχίσουν 6 μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996". Αυτό το σχέδιο συμφωνίας θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των υπολοίπων 13 εταίρων και αν υιοθετηθεί θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας στις 6 Μάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική προεδρία "πρόσφερε" στην ελληνική κυβέρνηση εναλλακτική λύση σχετικά με τη διατύπωση για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της γαλλικής κυβέρνησης, θα ήταν εύκολο να γίνει δεκτή από τους υπόλοιπους 13 εταίρους, ειδικότερα τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διατύπωση ανέφερε ότι το συμβούλιο εκτιμά πως οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ακολουθήσουν 6 μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στην άποψή της, έστω κι αν ελάχιστη σημασία έχει η διατύπωση, αφού η έναρξη του διαλόγου ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

Κατά τα άλλα, η γαλλική "φόρμουλα" υιοθετεί το ελληνικό αίτημα για το διαρθρωμένο προενταξιακό διάλογο ΕΕ - Κύπρου. Εξασφαλίζει επίσης, κονδύλια για την προστασία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας από υπάρχοντες κοινοτικούς πόρους.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτό το σχέδιο συμφωνίας θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των υπολοίπων 13 εταίρων. Τις διαβουλεύσεις αυτές θα αναλάβει η γαλλική προεδρία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα έχει προκύψει το τελικό κείμενο.

Τότε θα έρθει και η ώρα της απόφασης για την ελληνική κυβέρνηση, για τη στάση που θα κρατήσει σχετικά με το προγραμματισμένο για τις 6 Μάρτη Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί, μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει στις διαβουλεύσεις στα κοινοτικά όργανα ότι δε θα εμποδίσει με "βέτο" την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων έχει δραστηριοποιηθεί και η Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, συζήτησε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, για τις διαθέσεις της Αθήνας και υπογράμμισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Ομως, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ιδιαίτερα η γαλλική προεδρία της ΕΕ, φαίνεται να κατανοούν τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα και δεν αποκλείεται να προκριθεί η λύση της αναβολής Σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, για μετά την εκλογή του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται στις 8 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ