Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Τα οξυμένα προβλήματά τους στη Βουλή

Συζητήθηκαν χτες τέσσερις ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού

Οξυμένα προβλήματα περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, όπου συζητήθηκαν τέσσερες ερωτήσεις του βουλευτή του Κόμματος Γ. Κατσαρού.Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούσαν: Την υλοποίηση μέτρων για την αλλαγή του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη, την ικανοποίηση των αιτημάτων του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορναφωλιάς, που οφείλονται στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις τελευταίες πλημμύρες, την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία χαβούζας στην Κοινότητα Αρατος Κομοτηνής και, τέλος, τη λήψη μέτρων για την κατασκευή του δρόμου που συνδέει τις Κοινότητες Κέχρος και Νέα Σάντα του Ν. Ροδόπης.

Για το δίκτυο ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο Γ. Κατσαρός, αφού έδωσε αναλυτική εικόνα της κατάστασης που υπάρχει και σημείωσε ότι εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου χάνεται το 1/3 του νερού που αντλείται από τις διάφορες πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων που έχει κάνει ο ίδιος ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής του. Να γίνει, δηλαδή, ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει τα βασικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου, καλύτερη διαχείριση του νερού, παρέμβαση στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στις πηγές της Αραβύσου κλπ.

Απαντώντας ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κ. Τριαρίδης, αφού αναλώθηκε σε γενικολογίες ότι η κατάσταση στην Ελλάδα γενικότερα είναι οριακή και η υποδομή που υπάρχει προηγούμενων εποχών, ουσιαστικά, παραδέχτηκε πως οι Θεσσαλονικείς δεν πρέπει να περιμένουν σοβαρές αλλαγές στο μέλλον. Υστερα όμως από τη δευτερολογία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού, που ζήτησε να μπει σε προτεραιότητα, τουλάχιστον, η αλλαγή του δικτύου, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει το θέμα ύστερα από μελέτη που θα υπάρξει. Συμπλήρωσε όμως ότι "τα επόμενα δέκα χρόνια θα ασχολούμαστε καθημερινά με τα επιμέρους δέντρα, ξεχνώντας το δάσος". Μ' άλλα λόγια, ζήσε Μάη...

Τα υπόλοιπα προβλήματα

Σχετικά με τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κοινότητα Κορναφωλιάς και τα αιτήματα των φορέων της περιοχής, ο Κ. Τριαρίδης απάντησε συγκεκριμένα μόνο στο ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών, λέγοντας ότι το υπουργείο του θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Σχετικά με τους δρόμους και την αντικατάσταση του χωμάτινου αναχώματος, ο υπουργός κρύφτηκε πίσω από τη γενική άθλια κατάσταση που υπάρχει στη χώρα κι έκανε λόγο για δουλιά δεκαετιών, ώστε να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Η στάση αυτή ανάγκασε τον Γ. Κατσαρό να υπενθυμίσει στον υπουργό ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για υπεκφυγές. "Το ζήτημα, είπε, δεν είναι τι έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά τι γίνεται τώρα για τα οξυμένα, τα μεγάλα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές".

Στο θέμα της χαβούζας στην Κοινότητα Αρατος Κομοτηνής, ο υπουργός απάντησε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με μελέτη που πρέπει να γίνει. Επίσης συμφώνησε με τον βουλευτή του ΚΚΕ στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και σημείωσε ότι η ερώτηση έπιασε τόπο, γιατί έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, όσον αφορά την κατασκευή του δρόμου που συνδέει τις Κοινότητες Κέχρος και Νέα Σάντα του Ν. Ροδόπης, ο Κ. Τριαρίδης είπε ότι έχει δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ασφαλτόστρωση του δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ