Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πτώση αεροσκάφους

Οι δύο πιλότοι σώθηκαν

Σε λάθος του κυβερνήτη και αρχηγού του σχηματισμού, αποδίδεται η πτώση, χτες στις 12.44 το μεσημέρι, αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F - 4Ε (Φάντομ), 12 μίλια νοτιοανατολικά του Αη - Στράτη. Οι δύο πιλότοι, Π. Νάνης και Ηλ. Παπαδόπουλος, που επέβαιναν σ' αυτό, χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης του καθίσματος και μέσα σε μισή ώρα τους περισυνέλεξε από τη θάλασσα ελικόπτερο που απογειώθηκε από τη Λήμνο.

Το αεροπλάνο που ήταν μέλος μεγάλου σχηματισμού από πολλούς τύπους αεροσκαφών, είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της Λάρισας και εκτελούσε διατεταγμένη πτήση στα πλαίσια άσκησης επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Στο σχηματισμό συμμετείχαν άλλα αεροσκάφη σε ρόλους βομβαρδισμού, άλλα αναχαίτισης για κάλυψη αεροσκαφών βομβαρδισμού, καθώς και αεροσκάφη που απεικόνιζαν εχθρικά βομβαρδιστικά.

Να σημειωθεί ότι αεροσκάφη δεύτερης γενιάς όπως αυτό που έπεσε, έπρεπε σύμφωνα με το σενάριο να αναχαιτίσουν αεροσκάφη τρίτης γενιάς τύπου F - 16. "Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε ο αρχηγός της Αεροπορίας Αθ. Τζογάνης,να κάνουμε ασκήσεις αυτής της μορφής γιατί αποσκοπούμε στη ρεαλιστική και σκληρή εκπαίδευση των πληρωμάτων, πρέπει να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας σε συνθήκες πολέμου". Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είπε, δεν προκύπτει θέμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους και απέδωσε την πτώση σε πιθανό κακό ελιγμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ