Επίσημες συναντήσεις με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία και τους ειδικούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου, θα έχει σήμερα η ελληνική αποστολή ειδικών του ΥΠΠΟ, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Σίβα προκειμένου να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο. Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χοσνί ανακοίνωσε ότι μόλις περάσει ο μήνας του Ραμαζανιού, η ανασκαφή θα συνεχιστεί με τη συνεργασία των Αιγύπτιων ειδικών του Ανώτερου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Πάντως, ενώ στη χώρα μας το μυστήριο του τάφου τείνει να πάρει υπερβολικές διαστάσεις "εθνικού" (με αποχρώσεις εθνικισμού) ζητήματος, παρά την επιφυλακτικότητα του ΥΠΠΟ, οι ξένοι επιστήμονες διατηρούν χαμηλούς τόνους και εκφράζουν αμφιβολίες για το αν πρόκειται περί του χώρου ταφής του Μ. Αλεξάνδρου κι όχι περί ταφικής μορφής μνημείου προς τιμήν του, όπως είναι ενδεχόμενο. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα ενός μακεδονικού τάφου στην Αίγυπτο και βασιζόμενοι στις αρχαίες πηγές (Διόδωρος, Δίωνας ο Κάσσιος, Πλούταρχος κ.ά.) που μιλούν για τάφο στην Αλεξάνδρεια, αποφεύγουν να συμφωνήσουν με τα βιαστικά συμπεράσματα της Λιάνας Σουλβατζή και περιμένουν περαιτέρω έρευνες.Την ίδια στιγμή, ο ξένος Τύπος υπαινίσσεται προσπάθεια της αιγυπτιακής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τουριστικά την όαση Σίβα.
Ωστόσο, μόλις προχθές, βγήκε στο φως ότι μέρος της ανασκαφής χρηματοδοτείται από το Δήμο Ανω Λιοσίων,στα πλαίσια των ερευνών του Τμήματος Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Εξάλλου, η Ελληνίδα ιδιώτης αρχαιολόγος ίδρυσε ιδιωτικό "Ινστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών" με έδρα στην Αθήνα, με το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις και εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ανασκαφή.