Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η "ανανέωση"!

Οσα είχε να σημειώσει η στήλη για τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις, τα σημείωσε. Αναμένει, πια, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες - όπως τις αναμένει σύμπασα η κοινή γνώμη.

Εν αναμονή των πρωτοβουλιών αυτών, θα ασχοληθεί σήμερα μ' ένα νέο "ιδεολόγημα" και "σύνθημα" που έθεσε πρόσφατα σε κυκλοφορία η ηγετική ομάδα του Κινήματος, μέσω των εντύπων και ηλεκτρονικών φερεφώνων της.

Το ΠΑΣΟΚ - λένε - τώρα που τέλειωσε με τις εκλογικές του εκκρεμότητες και που εξασφάλισε ανακωχή στο εσωτερικό του μέτωπο, θα προχωρήσει σε μια "θεαματική ανανέωση" της κυβερνητικής του φυσιογνωμίας...

Ούτως ώστε, στους 30 μήνες θητείας που έχει ακόμη μπροστά του και σημαντικό κυβερνητικό έργο να παράγει και την τραυματισμένη εικόνα του (στην ελληνική κοινωνία) να διορθώσει και να αναβαθμίσει...

Υπό διαφορετικές περιστάσεις, βέβαια, κανείς δε θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ειλικρινείς και οι δύο αυτές προθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή, πράγματι να επιθυμεί ουσιαστικότερο και μεγαλύτερο κυβερνητικό έργο και πράγματι να θέλει να καταστήσει φιλολαϊκότερη και δημοκρατικότερη την πολιτική φυσιογνωμία του.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πρόσφατα "δείγματα γραφής" (κυβερνητικής και κομματικής), που καμιά αισιοδοξία δεν επιτρέπουν ότι οι προθέσεις είναι ειλικρινείς και ότι πράγματι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την "ανανέωση" και δύναται να την κατορθώσει...

Δυο από αυτά τα "δείγματα γραφής" αφορούν δυο υφυπουργούς. Δηλαδή, δυο από τα στελέχη εκείνα, τα οποία - υποτίθεται - μαθητεύουν στα κυβερνητικά καθήκοντα και προαλείφονται, προκειμένου να καταλάβουν αύριο ή μεθαύριο καίριες κυβερνητικές θέσεις, ώστε να δώσουν νέα πνοή στην κυβερνητική μηχανή και στην κυβερνητική πρακτική και αντίληψη.

Πρόκειται για τους υφυπουργούς κ. κ. Βαλυράκη και Κοκκινοβασίλη.

Ο πρώτος από αυτούς (ο κ. Βαλυράκης), κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την επίθεση εναντίον των συνταξιούχων, δήλωσε με ιδιάζουσα προκλητικότητα (αν όχι και ωμότητα) ότι οι συνταξιούχοι προκάλεσαν την Αστυνομία και ότι η χρήση δακρυγόνων υπήρξε η ηπιότερη μορφή αντίδρασης των αστυνομικών!

Ο δεύτερος από αυτούς (ο κ. Κοκκινοβασίλης), ερωτώμενος γιατί καθυστερεί η υποσχόμενη επαναχορήγηση συντάξεων στους αντιστασιακούς, με περισσή εμπάθεια απάντησε ότι για την καθυστέρηση και το πρόβλημα φταίει η... συγκυβέρνηση του 1989...

Αν η κυβέρνηση, φυσικά, είχε τη διάθεση και την πρόθεση και σοβαρό κυβερνητικό έργο να παραγάγει και την πολιτική της φυσιογνωμία να βελτιώσει και να ανανεώσει, θα όφειλε:

  • Να καλέσει αυθημερόν τον κ. Βελυράκη και να του πει: Κύριε Βαλυράκη, η κυβέρνηση και το κόμμα που τη στηρίζει τιμούν την αντιχουντική δράση σας, σας παρασημοφορούν, αλλά σας στέλνουν στο σπίτι σας, διότι δεν κάνετε για πολιτικός!
  • Να καλέσει αυθημερόν τον κ. Κοκκινοβασίλη και να του πει: Κύριε Κοκκινοβασίλη, η κυβέρνηση και το Κίνημα σας ευγνωμονούν για τη μέχρι σήμερα πίστη και προσφορά σας, αλλά είναι καιρός να ιδιωτεύσετε, διότι επιθυμούμε να περάσουμε σε διαφορετικό στιλ εξουσίας!

Αντί για όλα αυτά, όμως, αν κρίνει κανείς από τα σχετικά - "εγκυρότατα" δε - δημοσιεύματα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Κ. Σημίτη και του είπε:

- Φέρε γρήγορα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Και σε βεβαιώνω ότι όποιος υπουργός αντιδράσει, θα πάει αυθημερόν στο σπίτι του!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν πράγματι κάποια "ανανέωση". Μόνο που η "ανανέωση" αυτή θα είναι προς αντιλαϊκότερες και αντιδημοκρατικότερες θέσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ