Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πραιτωριανός

Πίεζε ή δεν πίεζε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (και της Κυβέρνησης) τον κ. Παπαθεμελή για να καταστείλει βιαίως τις αγροτικές κινητοποιήσεις;

Ο κ. Παπαθεμελής δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και με τις συνεντεύξεις του σε κανάλια, ότι του ετέθη και το πρόβλημα της καταστολής.

Ο κ. Παπανδρέου - διά των ποικίλων "κυβερνητικών εκπροσώπων" του, - προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό Λαό ότι ουδέποτε ετέθη θέμα βιαίας καταστολής των κινητοποιήσεων. Και ότι, απλώς, ο μέχρι προχθές υπουργός του, ο κ. Παπαθεμελής, ή επιχείρησε "ηρωική έξοδο" ή είναι μυθομανής!

Και ναι μεν, ύστερα - προφανώς - από αφόρητη πίεση (ή και απειλές), ο κ. Παπαθεμελής άρχισε από χθες το μεσημέρι να τα μασάει, αλλά είναι αργά, πια, για να αντιστραφεί και αναστραφεί η εντύπωση που έχει σχηματιστεί στην κοινή γνώμη.

Ούτε, πια, και τα πιο τυφλά και μίσθαρνα όργανα του Παπανδρεϊσμού δεν πιστεύουν τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη λογική (και χρονική) σειρά τους:

Ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έλειπε από την Αθήνα και την Ελλάδα, τα ΜΑΤ του κ. Παπανδρέου χτύπησαν τους απόμαχους της εργασίας - επειδή ήθελαν να διασχίσουν φωνάζοντας την οδό Ηρώδου Αττικού, η οποία, ως γνωστόν... αποτελεί ιδιωτική οδό της οικογενείας Παπανδρέου.

Και ο μεν υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Παπαθεμελής, μόλις επέστρεψε, αμήχανος, και υποψιαζόμενος προβοκάτσια, ξήλωσε τη μισή ηγεσία της Αστυνομίας.

Ο δε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βαλυράκης, αναφερόμενος στη Βουλή για τα θλιβερά εκείνα γεγονότα, με ιδιάζουσα ανευλάβεια και θρασύτητα δήλωσε:

- Οι συνταξιούχοι προκάλεσαν τους αστυνομικούς και η χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων ήταν η ηπιότερη δυνατή μορφή αντίδρασης της Αστυνομίας!

Ναι. Τόσο ωμά και προκλητικά το είπε...

Και τι έγινε ύστερα από τη δήλωση αυτή, η οποία προκάλεσε σάλο;

Ανεκάλεσε, μήπως, στην τάξη τον υφυπουργό του ο πρωθυπουργός; Μήπως τον κάλεσε, τον κατσάδιασε και του υπέδειξε να υποβάλει την παραίτησή του, ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα και ώστε να δείξει (ο πρωθυπουργός) στο Λαό ότι τον ενδιαφέρει το δημοκρατικό προφίλ της Κυβέρνησής του;

Τίποτε δεν έπραξε από όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως: Τιμώντας τις πραιτωριανές θέσεις του εκλεκτού υφυπουργού του, τον προήγαγε σε υπουργό Δημόσιας Τάξης!

Κι αυτό είναι το αξιοσημείωτο: Ποτέ άλλοτε Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει επιβραβεύσει τόσο προκλητικά την ωμότητα, τον κυνισμό και τη φασίζουσα νοοτροπία υπουργού ή υφυπουργού του!

Οταν, λοιπόν, επιβραβεύεται ο υφιστάμενος του κ. Παπαθεμελή επειδή οι πραιτωριανές αντιλήψεις του άρεσαν και αρέσουν στον κ. Παπανδρέου, είναι ηλίου φαεινότερο γιατί εκπαραθυρώθηκε ο, προϊστάμενος του κ. Βαλυράκη, υπουργός.

Διότι, δεν έστεργε σε πραιτωριανές λύσεις και επέμενε στη συνδιαλλαγή.

Λογικά, άρα, είναι αλήθεια, ότι ο κ. Παπανδρέου και οι άμεσοι συνεργάτες του πίεζαν τον κ. Παπαθεμελή για βιαία καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, και ότι ο τελευταίος προσπαθούσε να το αποφύγει...

Υστερα από όλα αυτά, το πελώριο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ, μέσα στο οποίο υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι, με εγνωσμένο δημοκρατικό ήθος και κύρος, θα ανεχθεί ως υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Βαλυράκη;

Το ΠΑΣΟΚ συμπλέει με την πρωθυπουργική αυτή επιλογή;

Αν συμπλέει, όμως, με τον κ. Βαλυράκη, τότε δε συμπλέει με το Λαό. Και οι μέρες του ζόφου δεν είναι μακριά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ