• Προπηλακίστηκαν Λαλιώτης, Γείτονας, Παπαζώη
  • Θα συνεχίσουν τον αγώνα, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος της εκποίησης, δηλώνουν οι εργάτες
  • Στα επεισόδια αναζήτησαν την ...ευκαιρία για να πλαγιοκοπήσουν τον αγώνα οι παραδομένες ηγεσίες
  • - Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε χτες στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η νομιμοποίηση από την πλειοψηφία της Βουλής του εθνικού εγκλήματος σε βάρος του κορμού της ναυπηγικής... - 1995-03-31 00:00:00.0"/>
  • Προπηλακίστηκαν Λαλιώτης, Γείτονας, Παπαζώη
  • Θα συνεχίσουν τον αγώνα, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος της εκποίησης, δηλώνουν οι εργάτες
  • Στα επεισόδια αναζήτησαν την ...ευκαιρία για να πλαγιοκοπήσουν τον αγώνα οι παραδομένες ηγεσίες
  • - Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε χτες στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η νομιμοποίηση από την πλειοψηφία της Βουλής του εθνικού εγκλήματος σε βάρος του κορμού της ναυπηγικής... - 1995-03-31 00:00:00.0" /> Ξέσπασμα οργής! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Ξέσπασμα οργής!
    • Η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΑΙΣΧΟΥΣ για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά "άναψε τα αίματα" των χιλιοεξαπατημένων εργατών
    • Προπηλακίστηκαν Λαλιώτης, Γείτονας, Παπαζώη
    • Θα συνεχίσουν τον αγώνα, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος της εκποίησης, δηλώνουν οι εργάτες
    • Στα επεισόδια αναζήτησαν την ...ευκαιρία για να πλαγιοκοπήσουν τον αγώνα οι παραδομένες ηγεσίες

    Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε χτες στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η "νομιμοποίηση" από την πλειοψηφία της Βουλής του εθνικού εγκλήματος σε βάρος του κορμού της ναυπηγικής βιομηχανίας! Τα αίματα άναψαν από την αποκάλυψη της πολλαπλής κοροϊδίας, με αποκορύφωμα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα του ναυπηγείου, αλλά και από τους προπηλακισμούς που δέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι εργάτες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στη 1 το μεσημέρι έξω από την πύλη της Βουλής. Το ξέσπασμα της οργής των χιλιοεξαπατημένων από το ΠΑΣΟΚ εργατών δέχτηκαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης,ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Γείτονας και η υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Ελισάβετ Παπαζώη,οι οποίοι θεώρησαν σκόπιμο να περάσουν μέσα από το πυκνό μπλοκ των συγκεντρωμένων, για να μπουν στη Βουλή και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του ΑΙΣΧΟΥΣ.

    Ο Κ. Γείτονας τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από μπουκάλι νερού που εκσφενδονίστηκε από διαδηλωτές. Ο Κ. Λαλιώτης προπηλακίστηκε από εργάτες που φώναζαν "να μου κοπεί το χέρι αν σας ξαναψηφίσω", ενώ έντονα αποδοκιμάστηκε η κ. Παπαζώη. Την ίδια ώρα η κραυγή "αίσχος! αίσχος", δονούσε το χώρο γύρω από τη Βουλή.

    Η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε στα πλαίσια τετράωρης παναττικής στάσης εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ και το σωματείο των εργαζομένων στο ναυπηγεί Σκαραμαγκά.

    ΓΣΕΕ για τα επεισόδια

    Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, αν και επισημαίνει την επιτυχία που σημείωσε η 4ωρη στάση εργασίας και εμφανίζεται να συμφωνεί με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου, στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των εργαζομένων με αφορμή τα επεισόδια έξω από τη Βουλή. Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο απών από τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαππας και ο πρόεδρος του ΕΚ Αθήνας Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρουν ότι "τα γεγονότα αυτά λειτουργούν προβοκατόρικα (!) σε βάρος των εργαζομένων και των αγώνων τους".

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις δήλωσε: "Θεωρώ ότι είναι ατόπημα από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να καταδικάζονται εργαζόμενοι, αφού η αγανάκτηση και η οργή γεννιέται από τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό που χρειάζεται αποφασιστικά να καταδικαστεί είναι η κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά υποσχόταν ναυπηγείο 100% στο δημόσιο και τώρα το χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο".

    "Ναυπηγεία κρατικά"

    Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην αρχή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας έξω από τη Βουλή. "Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία" και "ναυπηγεία κρατικά, όχι ιδιωτικά",ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος."Η κυβέρνηση σήμερα ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της εθνικής άμυνας. Σήμερα η κυβέρνηση κουρελιάζει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν πρόκειται όμως απλά για μια πώληση, πρόκειται για λεηλασία σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.Είναι επικίνδυνη αυτή η πολιτική", σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος και τόνισε χαρακτηριστικά: "Οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα δεν είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Είναι γνωστές οι επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα: Δε θα επιτρέψουμε, δε θα συναινέσουμε να γίνει ο λαός ραγιάς. Ο συντονισμένος ενιαίος ανυποχώρητος ταξικός αγώνας θα φέρει τις λύσεις". Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και στους αγρότες.

    Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" Γιώργος Κοντάκης,ο οποίος υπογράμμισε: "Καμιά "κομματική πειθαρχία" δε θα μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε. Βουλευτές βολεμένοι κάτω από την "κομματική πειθαρχία" ψήφισαν το νομοσχέδιο και τώρα έχουν... ήσυχη τη συνείδησή τους. Ομως θα είμαστε εμείς, για να τους θυμίζουμε το έγκλημα, στους δρόμους της Αθήνας, όταν θα έρθουν να ζητήσουν ξανά την ψήφο μας. Θα τους λέμε ότι δε μας απέλυσε ο ιδιώτης, αλλά αυτοί με την ίδια τους την ψήφο". Στη συνέχεια της ομιλίας του επιτέθηκε εναντίον ορισμένων δημοσιογράφων λέγοντας:" Κακαουνάκηδες ξεσκίζουν τα ιερά και τα όσια του αγώνα μας, βοηθώντας να μας στείλουν στην ανεργία. Ποιος θα του πει του αναίσχυντου ότι οι "βαρκούλες", όπως χαρακτηρίζει το πρόγραμμα των φρεγατών, στοιχίζουν στον ελληνικό λαό 1,5 δισ. δολάρια; Δεν ξέρουν ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για τις θέσεις εργασίας, αλλά έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά;".

    Μετά από μία ώρα, οπότε και είχαν ολοκληρωθεί οι ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να φτάσουν στην πύλη της Βουλής. Τρεις περίπου διμοιρίες από άντρες των ομάδων άμεσης παρέμβασης ξαφνικά τους προπηλάκισαν στο ύψος της οδού Ακαδημίας! Παράλληλα, τους ποδοπάτησαν το πανό και ξυλοκόπησαν ορισμένους από τους εργαζόμενους! Οι συγκεντρωμένοι κατόρθωσαν να φτάσουν έξω από την πύλη της Βουλής, αναμένοντας την τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου κατά άρθρο. Η παρουσία των τριών κυβερνητικών στελεχών στο μπλοκ τους ήταν αρκετή, για να ανάψει τα "αίματα".

    Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, των εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης (ΟΕΚΙΔΕ), των εργαζομένων στο Φάρμακο, στον ΟΤΕ, των τραπεζοϋπαλλήλων, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και άλλοι.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ