Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκτέλεση... με συνοπτικές διαδικασίες

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ξεπουλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μετά την ουσιαστική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων που εκφράστηκε στη συζήτηση επί της αρχής, χτες ήρθε η σειρά της υποκρισίας και του αποπροσανατολισμού. Κανείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τις τελευταίες μέρες περιφέρονταν από ραδιοφωνικό σε τηλεοπτικό σταθμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο δεν το καταψήφισε επί της αρχής, ούτε προσήλθε στην ονομαστική ψηφοφορία στο πρώτο άρθρο που ζήτησε η ΝΔ. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο Λ. Κανελλόπουλος,που ενώ στην τοποθέτησή του είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το άρθρο (ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι συμφωνεί με την αρχή του νομοσχεδίου) δεν εμφανίστηκε στην ψηφοφορία. Την τακτική της υπεκφυγής επέλεξαν όλοι οι προερχόμενοι από τον συνδικαλιστικό χώρο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι βουλευτές της Β Πειραιά Γρ. Νιώτης και Κ. Λάλος.Οι υπόλοιποι το υπερψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο Α αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός,που μόλις προχτές είχε καταθέσει στη Βουλή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου στην οποία εκφραζόταν η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Υπέρ τοποθετήθηκε και ο Γ. Καψής,αν και είχε καταθέσει τροπολογία που υποτίθεται ότι σκόπευε στη λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων. Τροπολογία που στη συνέχεια δε συζητήθηκε καν, αφού ο καταθέτων βουλευτής δεν παραβρισκόταν να την υποστηρίξει.

Να σημειωθεί ότι και η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αποπροσανατολιστική, που σκοπό είχε να κρύψει τη συναίνεσή της στο ξεπουλημα. Πρώτον, γιατί δε ζητήθηκε στην επί της αρχής συζήτηση, οπότε και θα είχε ουσιαστική σημασία. Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε σχεδόν αιφνιδιαστικά με προφανή επιδίωξη να αποτύχει. "Κάνω ονομαστική ψηφοφορία παίρνοντας όλα τα μέτρα, για να παρεμποδίσω την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που πρέπει να παρεμποδιστεί επειδή είναι βλαπτικό για τους εργαζόμενους, για τα ναυπηγεία, για τον ελληνικό λαό. Στον βαθμό που δεν έγινε, προβληματίζεται κανείς για τους λόγους", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,σημειώνοντας: "Ονομαστική ψηφοφορία χωρίς κινητοποίηση και χωρίς δική μας ενημέρωση, μάλλον για να αποτύχει ήταν".

Απαράδεκτη τακτική

Ο Γερ. Αραβανής, σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Β Πειραιά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου σημείωσε, ότι η παρουσία τους μετά τις δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα αποτελούσε στοιχειώδη συνέπεια εκ μέρους τους τονίζοντας ότι η απουσία την ώρα της καταψήφισης είναι απαράδεκτη τακτική.Την "υπεράσπιση" των απόντων ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλάμπους,υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές υφίστανται "ηθικό εκβιασμό για να έρθουν σε αντίθεση με το κόμμα τους και την κυβέρνηση που οι ψηφοφόροι τους ζήτησαν να στηρίξουν". Ο εισηγητής του ΚΚΕ στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι οι εν λόγω βουλευτές είχαν εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που περιείχε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι "ορισμένοι στήριξαν και την προεκλογική τους τακτική και την εκλογή τους στο θέμα του Σκαραμαγκά". Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπενετάτος,ομολόγησε ότι "δεν υπάρχει βουλευτής, στέλεχος ή μέλος του ΠΑΣΟΚ που να μην θυμάται επί λέξει τι είχαμε πει για τα ναυπηγεία και για άλλες επιχειρήσεις, αλλά και τις γενικότερες δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει". Ακολούθως όμως θέλησε να θεωρητικοποιήσει την ασυνέπεια με το... επιχείρημα "εμείς μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και έχουμε το θάρρος να το ομολογούμε". Ανάλογη επίδειξη "θάρρους", που λίγο απέχει από το θράσος έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης,που ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είχε πει προεκλογικά ψέματα στον ελληνικό λαό. Ο Π. Μπενετάτος πάντως θεώρησε ότι αν οι αποζημιώσεις των απολυθέντων εργαζομένων από τα ναυπηγεία δεν καταβληθούν από το κράτος, αλλά από τον αγοραστή ή τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό τους, τότε η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει.

Ο Λ. Κανελλόπουλος

"Επί της αρχής (σ.σ. δηλαδή με το ξεπουλημα) δεν έχω καμία διαφωνία με το νομοσχέδιο", είπε ο Λ. Κανελλόπουλος προσθέτοντας: "Γιατί πιστεύω ότι επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα φερέγγυο θεσμικό πλαίσιο, που να καθορίζει με διαφάνεια τους όρους και τις διαδικασίες αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μιας σειράς επιχειρήσεων (σ.σ. δηλαδή να προχωρήσει παντού η ιδιωτικοποίηση), των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και που συντηρούν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα σ' αυτό το υψηλό επίπεδο".

Αναφερόμενος ακολούθως στο πρώτο άρθρο που αφορά τη διαδικασία του ξεπουλήματος, είπε ότι ούτε το εγκρίνει ούτε το υιοθετεί διότι "το ελληνικό δημόσιο δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων που απασχολούν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτή, που τη θεωρώ την τελευταία μεγάλη επιχείρηση της βαριάς βιομηχανίας της πατρίδας μας". Οταν όμως ήρθε η ώρα να το καταψηφίσει ήταν απών. Ταυτόχρονα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Κ. Σημίτη και Χρ. Ροκόφυλλο, "για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν".

Απόπειρα εκμετάλλευσης

Τη στιγμιαία δημιουργία επεισοδίου εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονα,κατά την προσέλευσή του στην ψηφοφορία, θέλησε να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ για να αποπροσανατολίσει το όλο θέμα της ψήφισης του εγκληματικού του νομοσχεδίου.

"Να μην χρεώσουμε στους εργάτες πράγματα με τα οποία ίσως δεν έχουν σχέση", τόνισε ο Γερ. Αραβανής, σημειώνοντας ότι "υπάρχει στον κόσμο μεγάλη αγανάκτηση, η οποία βέβαια δεν πρέπει να οδηγεί σε τέτοια πράγματα. Αλλά πρέπει να γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει. Και μπορεί μερικές φορές να εκτρέψει πρόσωπα και καταστάσεις σε κατευθύνσεις, οι οποίες βεβαίως δεν είναι αποδεκτές".

Ο Γ. Χαραλάμπους ευκαιρίας δοθείσης μίλησε για "εκδηλώσεις φασισμού και αλητείας", που παρεμποδίζουν τους βουλευτές να ασκήσουν το έργο τους. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος,υποστήριξε ότι "μία κατηγορία αυτών των ανθρώπων είναι εξ εκείνων που είχαν υποστεί την "επαναστατική γυμναστική" από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ", και πρόσθεσε: "Ατυχώς υπάρχει κεκτημένη ταχύτης. Μη νομίζετε ότι μεταμορφώνονται όλοι ευκόλως".

Το επεισόδιο καταδίκασε και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ