Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με πρόστιμα ... κατά δουλεμπόρων
  • Αναποτελεσματική τροπολογία του ΥΕΝ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή
  • Αγνοήθηκαν οι προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων

Με την αύξηση των ποινών φυλάκισης και των χρηματικών προστίμων επιδιώκει να... πατάξει ο Γ. Κατσιφάρας το κύκλωμα των δουλεμπόρων ναυτικών πρακτόρων, που δρα στο λιμάνι, αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά από τους ναυτεργάτες για ένα μπάρκο. Χτες ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία, οι δράστες που θα συλλαμβάνονται θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες και πάνω και με χρηματική ποινή από 1,5 εκατομμύρια δραχμές ως 5 εκατ. για κάθε μεμονωμένη παράβαση. Επίσης, θα τιμωρούνται με αφαίρεση της σχετικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από 6 μήνες ως 5 έτη.

Σε περίπτωση νέας παράβασης θα επιβάλλεται οριστική αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος. Ακόμα θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 χιλιάδες δραχμές μέχρι 5 εκατ. από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ΓΕΝΕ με σχετική απόφαση του διευθυντή, στον οποίο θα αποστέλλεται αντίγραφο της προανακριτικής δικογραφίας. Οι ποινές που ίσχυαν ήταν φυλάκιση από έναν ως έξι μήνες και πρόστιμο από τρεις ως τριάντα χιλιάδες δραχμές!

Η τροπολογία αυτή δε λύνει το πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι ο ναυτικός που θα τολμήσει να καταγγείλει δουλέμπορο, θα γραφτεί στη "μαύρη λίστα" και δεν πρόκειται να ξαναβρεί δουλιά. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας πέταξε στο "καλάθι των αχρήστων" τις προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων για την πραγματική πάταξη του δουλεμπορίου, που είναι η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ΓΕΝΕ έτσι ώστε να μη γίνεται καμία ναυτολόγηση έξω από τα πλαίσιά του. Επίσης κάθε πρόσληψη να γίνεται σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ