Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο αιματοκύλισμα

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες ήταν ο απολογισμός της νέας επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εναντίον ισραηλινού λεωφορείου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Η βία στη Μέση Ανατολή δεν έχει τέλος. Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες ήταν ο απολογισμός της νέας επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εναντίον ισραηλινού λεωφορείου την Κυριακή το μεσημέρι, κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έφθανε στο Κάιρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κατόπιν, θα μεταβεί στην Ιορδανία, το Ομάν, τη Σαουδική αραβία, το Ισραήλ και την Ιεριχώ, όπου και θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Μετά την ένοπλη επίθεση της Κυριακής, που είχε ως στόχο τους Εβραίους εποίκους της περιοχής, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χεβρώνα. Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν από χτες κατακλύσει την πόλη. Η κηδεία των δύο νεκρών, που έγινε χτες στην ίδια πόλη, συγκέντρωσε χιλιάδες Εβραίους εποίκους και μετατράπηκε σε ισχυρή αντιπαλαιστινιακή διαδήλωση και υπόσχεση για "νέα εκδίκηση". Μολονότι καμία οργάνωση δεν είχε ως χτες το βράδυ αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι πρόκειται για "έργο" της "Ιζεντίν αλ Κασάμ", στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς".

Οι εκπρόσωποι των εποίκων ζήτησαν από την κυβέρνηση Ράμπιν την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΟΑΠ. Το αίτημά τους, όμως, δεν έγινε αποδεκτό. Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, καταδίκασε το γεγονός.Η επίθεση της Κυριακής ήταν μία ακόμη ενέργεια εκδίκησης για το μακελειό της Χεβρώνας, που έγινε τον Φλεβάρη του 1994. Είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι προσκυνητές είχαν βρει, τότε, τραγικό θάνατο από τα πυρά Εβραίου έποικου, από το Κιριάτ Αρμπα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το λεωφορείο που δέχτηκε την επίθεση την Κυριακή εκτελούσε το δρομολόγιο Χεβρώνα - Κιριάτ Αρμπα.

Το αιματηρό αυτό περιστατικό, αναμφίβολα, οξύνει και πάλι τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πάντως στο τετραήμερο συνέδριό της στην Τύνιδα, που έληξε το Σάββατο, η οργάνωση "Φάταχ" επαναδιαβεβαίωσε την προσήλωσή της στην ειρηνευτική διαδικασία, τονίζοντας, πάντως, την "ανάγκη αλλαγής της μορφής των διαπραγματεύσεων".

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γιάσερ Αραφάτ δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους συμμετέχοντες για τις, μέχρι τώρα, κινήσεις του απέναντι στην ισραηλινή πολιτική. Η σύνοδος, μάλιστα, αποφάσισε να ορίσει μια νέα επιτροπή, με επικεφαλής τον Αμπού Μαζέν, η οποία θα καθοδηγεί στο εξής τις διαπραγματεύσεις. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν η απόφαση αυτή της "Φάταχ" θα έχει θετικές επιπτώσεις ή όχι στην πορεία των διαπραγματεύσεων και τι θα σημάνει για την εξέλιξη της διαμάχης μεταξύ του Αραφάτ και των αντιπάλων του στη "Φάταχ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ