Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Η Μόσχα ζητά τη διάλυση της Ατλαντικής Συμμαχίας

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζιρεφ επέκρινε χτες στο Παρίσι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκτασή του προς Ανατολάς, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές. Μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα στην Ευρώπη, σημείωσε πως αποτελεί δικαίωμα της κάθε χώρας να αποφασίσει, αν θα ενταχθεί ή όχι στο ΝΑΤΟ, τόνισε, όμως, ότι η βιασύνη για τη διεύρυνσή του και όχι η ανάπτυξη ευρυτέρων δομών ασφαλείας στην Ευρώπη θα αναβιώσει τις αντιπαραθέσεις του "ψυχρού πολέμου". "Οτι κι αν πιστεύει κανείς για το ΝΑΤΟ, είναι μια στρατιωτική συμμαχία που δημιουργήθηκε, όταν η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη. Πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται σε μια συνολική ασφάλεια", πρόσθεσε ο Κόζιρεφ, θέτοντας, έτσι, ζήτημα διάλυσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας συμφωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε στην Καρκασόν (νότια Γαλλία), όπου συνεδρίασε το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των 15 χώρων της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Ο Κίνκελ επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό αμοιβαίων διαβουλεύσεων πάνω σε όλα τα θέματα της ασφάλειας και μια δέσμευση μη επίθεσης. Η διαπραγμάτευση μιας τέτοιας συμφωνίας θα γίνει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Πάντως, οι 15 υπουργοί ζητούν από τη Ρωσία να υπογράψει προηγουμένως τα ντοκουμέντα της πρωτοβουλίας "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", που είχε αρνηθεί να υπογράψει το Δεκέμβρη 1994 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει την επέκταση προς Ανατολάς. Από την άλλη μεριά, η ΕΕ αποφάσισε το "πάγωμα" της υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας με τη Ρωσία όσο δεν αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Τσετσενία.

Τέλος, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μιχαήλ Κολέσνικοφ ζήτησε, από τη μεριά του, σε συνέντευξή στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ", την "άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ". "Η ύπαρξη τέτοιας συμμαχίας είχε αναμφισβήτητη σημασία την εποχή του ψυχρού πολέμου, αλλά σήμερα δεν έχει κανένα νόημα", τόνισε Κολέσνικοφ.

  • Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αποφάσισε επιτέλους να παραβρεθεί στις τελετές για τα 50 χρόνια από τη Νίκη στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα διεξαχθούν στις 9 Μάη στη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ