Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μυστηριώδη "τυφλά" χτυπήματα

Δηλητηριώδες αέριο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο, προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 6 ανυποψίαστους επιβάτες, ενώ 3.300 άλλοι μεταφέρθηκαν επειγόντως στα νοσοκομεία της ιαπωνικής πρωτεύουσας

TOKIO. -

"Τυφλό" τρομοκρατικό χτύπημα με το νευροπαραλυτικό τοξικό αέριο "Σαρίν" εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε 16 σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Τόκιο! Το δηλητηριώδες αέριο προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 6 ανυποψίαστους επιβάτες, ενώ 3.300 άλλοι μεταφέρθηκαν επειγόντως στα νοσοκομεία της ιαπωνικής πρωτεύουσας με σοβαρά καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τόκιο, ένας άνδρας γύρω στα 40, ο οποίος φορούσε ειδική μάσκα για την αποφυγή εισπνοής δηλητηριωδών αερίων, άφηνε το πρωί "μυστηριώδη πακέτα" στα δάπεδα διαφόρων βαγονιών του μετρό. Από τα πακέτα αυτά πιθανολογείται ότι διέρρευσε το τοξικό αέριο "Σαρίν", που παρασκευάστηκε από ναζιστές επιστήμονες στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να παραλύει και να σκοτώνει τα θύματα μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το "Σαρίν" δε διατίθεται στο εμπόριο αλλά μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα από κάποιον που έχει βασικές γνώσεις χημείας...

Η είδηση της εσκεμμένης διαρροής του θανατηφόρου αερίου προκάλεσε το σοκ της ιαπωνικής αλλά και διεθνούς κοινής γνώμης και σχολιάστηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τομιίτσι Μουραγιάμα ως "ενέργεια απόλυτα απεχθής, φονική και φρικαλέα". Ο Κόζο Ιγκαράσι, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι δόθηκε εντολή για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, σημείωσε: "Αν και η ακριβής αιτία του επεισοδίου δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, φαίνεται πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια κάποιου μη φυσιολογικού ατόμου, ούτε απλώς για ατύχημα" .

Από χτες το απόγευμα, τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί του Τόκιο και άλλοι 300 επιθεωρητές, είχαν κινητοποιηθεί για την εξεύρεση των φυσικών ή και ηθικών αυτουργών αυτής της αποτρόπαιας πράξης.

Υπάρχουν και προηγούμενα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες εσκεμμένες διαρροές δηλητηριωδών αερίων έχουν πλήξει διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας τουλάχιστον οκτώ φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Στις 15 Μάρτη τρέχοντος έτους, βρέθηκαν μέσα σε σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου στο Τόκιο, τρεις δερμάτινοι χαρτοφύλακες, τρία δοχεία με άγνωστο τοξικό υγρό, μικροί ανεμιστήρες και μπαταρίες. Στις 5 Μάρτη, 19 άτομα, που επέβαιναν σε βαγόνι τρένου με προορισμό τη Γιοκοχάμα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της ίδιας πόλης με πόνους στα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς εισέπνευσαν τοξικό αέριο. Στις 4 Γενάρη 1995, ο Αούμ Σίνρι Κίγιο, αρχηγός θρησκευτικής αίρεσης, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος μιας εταιρίας ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή του τοξικού αερίου "Σαρίν" στις κτιριακές εγκαταστάσεις της αίρεσής του στο Καμικουισίκι του Τόκιο. Σοβαρότερο από όλα τα μέχρι σήμερασχετικά περιστατικά ήταν η διαρροή του αερίου "Σαρίν" τον περασμένο Ιούλη στο ορεινό θέρετρο "Ματσουμότο" της κεντρικής Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία άλλα 200.

Εντονο, πάντως, προβάλλει το ερώτημα της σκοπιμότητας μιας σειράς τέτιων ενεργειών που, μάλιστα, φαίνεται να πολλαπλασιάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ