Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό κλείσιμο

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσειων κάλεσε χτες τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 29 Μάρτη και κατάγγειλε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο φορολογικό, με κεφαλικό φόρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Τα "αντικειμενικά" κριτήρια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει και στη φορολογική της πολιτική "δύο μέτρα και δυο σταθμά". Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ), καλώντας χτες τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να δώσουν το μαζικό "παρών" στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 29 Μάρτη. Στην ίδια συνέντευξη, το προεδρείο της ΣΕΑ - ΜΜΕ υπογράμμισε πως η πραγματική αιτία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ είναι τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα, που οδηγούν σταθερά στον αφανισμό τις ΜΜΕ, εξαιτίας των πολιτικών που επιτάσσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και εφαρμόζουν με ευλαβική συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων. Ο αποκλεισμός των ΜΜΕ από τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Η έλλειψη κάθε ουσιαστικού αναπτυξιακού πλαισίου. Η φορολόγηση των προσωπικών εταιριών και συνεταιρισμών με 35%. Ολα αυτά τα μέτρα - που κατέλυσαν ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσαν οι ΜΜΕ στη χώρα μας - μαζί με την πολιτική πολυετούς μονόπλευρης λιτότητας που έχει συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, είναι τα μέτωπα ενάντια στα οποία ανοίγεται ο αγώνας των ΕΒΕ όλης της χώρας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και στη φορολογική πολιτική. Ετσι, την ίδια στιγμή που από τη μια, στο όνομα της αύξησης των δημοσίων εσόδων, επιβάλλει στις ΜΜΕ τη δυσβάσταχτη και ισοπεδωτική φορολόγηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", από την άλλη, μέσα στη νύχτα, πέρασε με τροπολογία στη Βουλή φωτογραφική διάταξη για να απαλλάξει από τη φορολογία τους εφοπλιστές. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και ψήφισε στο θερινό τμήμα της Βουλής, όπου κατά πάγια τακτική περνιούνται μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται στο εξής από παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου για τα εισοδήματά τους οι εφοπλιστικές εταιρίες, ντόπιες και ξένες. Οι ίδιες απαλλάσσονται από τον ΕΦΤΕ και από κάθε τέλος χαρτοσήμου ή οποιασδήποτε κρατήσεως ή τέλους υπέρ τρίτου! Η ίδια απαλλαγή επεκτείνεται και στις εφοπλιστικές ΕΠΕ, και μόνο γι' αυτές, μια και για τις άλλες ΕΠΕ ισχύει η φορολόγηση με 35%, η κατάργηση της οποίας είναι πάγιο αίτημα των ΕΒΕ.

Σχολιάζοντας την πολιτική δύο μέτρων και δυο σταθμών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη φορολογία, το προεδρείο της ΣΕΑ - ΜΜΕ, κατάγγειλε ότι "το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το πιο κερδοφόρο κεφάλαιο του κόσμου "απαλλάσσεται από παντός φόρου εισοδήματος" με τη φαρδιά - πλατιά υπογραφή του υπουργού Οικονομικών", και παρατήρησε πως "ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί στον ίδιο χρόνο είχαν θεσπιστεί τα "αντικειμενικά κριτήρια": κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν τις απαλλαγές".Κάλεσε, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να απολογηθούν μπροστά στον ελληνικό λαό για την επαίσχυντη και χαριστική αυτή πράξη προς το μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ φανερώνονται ανυποχώρητοι στο όνομα της... "φορολογικής δικαιοσύνης". "Μια πράξη που φανερώνει διπλή ηθική και κάνει διάτρητη κάθε αξιοπιστία των λόγων τους περί αυτής της "δικαιοσύνης"", καταγγέλλει η ΣΕΑ - ΜΜΕ.

Τι προτείνουν οι ΕΒΕ

Στη χτεσινή συνέντευξη η ΣΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από προτάσεις, που απευθύνει στην κυβέρνηση και στους φορείς για τη διάσωση της κοινωνικής γαλήνης, που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο με τις διαστάσεις που παίρνει το πανελλαδικό ξέσπασμα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και στο φορομπηχτικό νόμο. Οι προτάσεις της ΣΕΑ - ΜΜΕ είναι οι εξής:

  • Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και υπολογισμός του φόρου με βάση το περσινό σύστημα από το ΚΕΠΥΟ πριν από την αποστολή των εκκαθαριστικών.
  • Παράλληλα, να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για το σύνολο της φορολογικής πολιτικής. Στο τραπέζι του διαλόγου να τεθούν οι σχέσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το λαό, η συμμετοχή κάθε τάξης στο ΑΕΠ και στο εθνικό εισόδημα και ο υπολογισμός της φορολογικής επιβάρυνσης με βάση την προοδευτική κλίμακα.
  • Επίσης, στο διάλογο να τεθεί σοβαρά το σύνολο της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών, εκτός από εκείνες που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο.
  • Να εντοπιστούν η μεγάλη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα εισοδήματα της παραοικονομίας, να γίνει διαβάθμιση των συνεπειών κάθε τύπου φοροδιαφυγής και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων, που θα στηρίζει τα μέτρα ουσιαστικής πάταξής της.

Χωρίς κοινωνική στήριξη, τονίζει η ΣΕΑ, και χωρίς πολιτική βούληση, οποιαδήποτε μέτρα για "πάταξη" της φοροδιαφυγής θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στις ΜΜΕ, και μοιραία θα παίρνουν αντιλαϊκό και αντικοινωνικό χαρακτήρα.Ετσι, σήμερα, οι συγκρούσεις τάξεων και στρωμάτων με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική είναι φυσικό επακόλουθο της διαρκούς στροφής της κυβέρνησης σε αυταρχικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Και απευθύνει στην κυβέρνηση το ερώτημα, εάν διαθέτει την πολιτική βούληση για ένα διάλογο, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, τη στιγμή που οι ΕΒΕ απευθύνουν την πρόσκληση. Η ΣΕΑ - ΜΜΕ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα λαϊκά στρώματα και να ξεκινήσει διάλογο για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει το λαό στο σημερινό αγωνιστικό ξέσπασμα αγανάκτησης.

Τέλος, δήλωσε ότι οι ΕΒΕ θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους και μετά το προειδοποιητικό κλείσιμο της 29ης Μάρτη.Ηδη, έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απρίλη συνέλευση της ΣΕΑ - ΜΜΕ, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων και η αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης,δήλωσε ότι εάν μέχρι την έναρξη της αποστολής των εκκαθαριστικών η κυβέρνηση δεν έχει αποσύρει τα "αντικειμενικά κριτήρια", θα εξετάσουν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Στο μεταξύ, η ΣΕΑ - ΜΜΕ κάλεσε τους ΕΒΕ να σημειώσουν στη φορολογική τους δήλωση ότι επιφυλάσσονται για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ