Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηταν παρούσα, ένα χρόνο μετά

Διάλεγε τη ζωή και την είχε. Με τα όνειρα και τα οράματά της. Με αγώνα και πείσμα. Με πράξεις "μεγάλες", όπως οι μεγεθυντικοί φακοί του γλυπτού του Γιώργου Ζογγολόπουλου,που της αφιέρωσε, χτες, το υπουργείο Πολιτισμού. Ο θάνατος ήρθε μια Κυριακή, πριν ένα χρόνο. Τότε ανέλαβαν οι δικοί της άνθρωποι να την κρατήσουν ζωντανή. Αυτό άφησε η Μελίνα Μερκούρη,ως παρακαταθήκη, επιθυμία, χάρη.

Ετσι, λοιπόν, στη χτεσινή εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε για εκείνη το ΥΠΠΟ,ήταν "παρούσα". "Μοιάζει σα να 'ναι χτες, εκείνη η Κυριακή του περσινού Μαρτίου, που η Μελίνα μας αποχαιρέτησε... Σ' αυτό το υπουργείο, το υπουργείο της, τη νιώθουμε κοντά μας σε κάθε βήμα",είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος.Και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νίκος Σηφουνάκης,με αναμνήσεις 26 χρόνων συνέχισε: "Ηταν δικός μας άνθρωπος. Η παθιασμένη Ελληνίδα, πολιτικός, καλλιτέχνης, ερωτική, ανθρώπινη".

"Πέρυσι τέτοια μέρα ήταν μόνο ένας σταθμός, όπου κατέβηκε η Μελίνα σε ένα ωραίο νησί, που σίγουρα αυτή διάλεξε γιατί της άρεσε. Εμείς συνεχίζουμε",ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργου Θωμά.

Λίγα λόγια για εκείνη είπαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ,Β. Παλαντζάς και Δ. Δημαρόγκωνας: "Η ζωή προετοίμασε την Μελίνα να μπορεί να κουβαλά στους ώμους της την "υπέροχη κατάρα να 'χεις γεννηθεί Ελληνας". Δίκαια ταυτίστηκε με αυτούς, που έφτιαξαν Παρθενώνες, Δελφούς, Θέατρο, Δημοκρατία, Πολιτισμό".

Και η πιστή της φίλη Μανουέλα Παυλίδου: "Κοντά της είδαμε να μεγαλώνουν, σαν μέσα από μαγική εικόνα, οι άνθρωποι, οι ιδέες, τα όνειρα, η ζωή".

Εξάλλου, σήμερα (10.30πμ), στο Α Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί μνημόσυνο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ