Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα χρώματα της άνοιξης

Από τις σημαντικές εκθέσεις της άνοιξης, σημειώνουμε:

  • Εκθεση έργων ζωγραφικής της Λένας Ντίμοβα εγκαινιάζεται στις 8 τουΜάρτη στην αίθουσα τέχνης "Espace Κρεωνίδης" (Αναγνωστοπούλου και Ξάνθου 2). Εκτίθενται συνολικά 15 έργα, τα οποία εκφράζουν πρωτότυπες εικαστικές αναζητήσεις. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο "Τα θέματά της είναι τόσο αφηρημένα, όσο και συγκεκριμένα. Μπορεί η Λ. Ντίμοβα να περιλαμβάνει στοιχεία ή εικόνες από το οικείο της περιβάλλον, από τη φύση, ή τη διαμεσολαβημένη πραγματικότητα, έτσι όπως τη φανερώνει ο φωτογραφικός φακός, δε μένει όμως σίγουρα σε κανένα από αυτά. Τα επεξεργάζεται και τα αναλύει. Επιλέγει τις ιδιοτυπίες που ιδιοσυγκρασικά της ταιριάζουν". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του Μάρτη.
  • Την τελευταία του δουλιά, δουλιά που ολοκληρώθηκε σταδιακά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ο ζωγράφος Νίκος Αγγελίδης από τις 7 έως τις 26 του Μάρτη στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9). Ενότητες δουλιάς, με θέμα τους το χρόνο, όπως τον αισθάνεται ο καλλιτέχνης. Εικόνες μνήμης συνδεδεμένες σε μία χρονική αλληλουχία, ένας οπτικός περίπατος με κατάληξη έναν ορίζοντα και οδοιπορικό τον ίδιο το θεατή. Επίσης, εικόνες που συνυπάρχουν την ίδια στιγμή και περιέχουν η μία την άλλη, μέχρι που να απορροφηθούν από την τελευταία. Και όλα αυτά με τη ζωγραφική του τελάρου, εγχείρημα δύσκολο και ενδιαφέρον.
  • Εγκαίνια και στο χώρο τέχνης "Εύμαρος" (Φωκίδος 26), όπου από τις 13 του Μάρτη φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Τάσσου Τριανταφύλλου.Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη. Ο Τ. Τριανταφύλλου τελείωσε το 1992 από την "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών". Φοίτησε στο εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου,ο οποίος σημειώνει στον κατάλογο: "Τα έργα του Τ. Τριανταφύλλου μεταφέρουνε μέσα από υλικά όπως η άμμος, ο γύψος, ο στόκος, το καμένο ξύλο, τα κλαδιά, τα φύλλα, ο ασβέστης, το κεραμίδι, η λινάτσα, τα τυχαία ευρήματα μιας περιπλάνησης. Θυμίζουν τις σχέσεις με τη γη που χάσαμε. Η τάξη που έχουν αυτά τα έργα βγαίνει από μνήμες χρήσης που πάψανε πια να ισχύουν, από σύμβολα που ξεχάστηκε το νόημά τους, από αποτυπώματα, ίχνη περασμένης ζωής, από τραυματισμένες αισθήσεις. Στα έργα του Τ. Τριανταφύλλου δημιουργείται ο τόπος όπου τα πράγματα, τα σύμβολα, τα αποτυπώματα ξαναβρίσκουν την αρχέγονη παρουσία τους".
  • Μέχρι τις 17 του Μάρτη, διαρκεί η έκθεση έργων του Δημήτρη Βακάλη (1928 - 1993), που φιλοξενείται στο "Πνευματικό Κέντρο" του Δήμου Αθηναίων. Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη, οι οποίες καλύπτουν τη μακρόχρονη εικαστική του πορεία.
  • Τέλος, στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), εγκαινιάστηκε έκθεση έργων τουΝικόλα Κληρονόμου.Οπως σημειώνεται στον κατάλογο "Πρόσωπα (... ), Πρόσωπα- βλέμματα, Πρόσωπα - τοπία, πάνω στα οποία ο ζωγράφος επεμβαίνει με τρόπο που καταργεί τα πλαίσιά τους και τα συμβατικά χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα, ενισχύει τα ανορθόδοξα όρια, τα βλέμματα, τα τοπία. Ο ζωγράφος μας θέτει ένα βασικό ζήτημα το οποίο ίσως, μπορεί να αποτελεί και δίλημμα: να επιλέξουμε ανάμεσα στη νοητή μορφή ή, στο επιμέρους υλικό που ενσαρκώνεται με την αφαιρετική ομορφιά. Στο ζήτημα αυτό, μας βοηθούν τα σχέδια τα οποία προδίδουν την επιδεξιότητα στην τεχνική και προβάλλουν το μερικό ως ένα Ολον μιας μνημονικής εικόνας". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του Μάρτη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Πειραιάς εμπνέει (2000-05-20 00:00:00.0)
Χρώματα της άνοιξης (1999-04-14 00:00:00.0)
Εικαστικός περίπατος (1997-03-01 00:00:00.0)
Ματιές στις εκθέσεις (1996-04-06 00:00:00.0)
Εικαστικές περιπλανήσεις (1996-02-24 00:00:00.0)
Εικαστικές αχτίδες (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ