Πέμπτη 9 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι κακομαθημένοι

Σύμφωνα με όσα συνέβησαν εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, στον πρόσφατο αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, ο αθλητικός δικαστής Στ. Γιακουμέλος είχε εκ του νόμου το δικαίωμα της τιμωρίας, με στέρηση της έδρας τους για τρεις αγωνιστικές. Η αυστηρότητα με την οποία δεν είχαν συνηθίσει να κρίνονται οι δύο... αιώνιοι, όπως αναμενόταν, προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού τον κατηγόρησαν ότι αποφάσισε "υπό τον φόβο της απόλυσης". Να απολυθεί από ποιον αλήθεια; Μόνο ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει αυτό το δικαίωμα.

Οι του Ολυμπιακού, που πριν μια βδομάδα είχαν αξιώσει την αντικατάστασή του, αμφισβήτησαν τις προθέσεις του στην απόδωση αθλητικής δικαιοσύνης και του χρεώνουν την ανάδειξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή της κανονικής περιόδου.

Η αλήθεια είναι ότι ο αθλητικός δικαστής ήθελε και έμπλεξε στην αντιπαράθεση των... αιωνίων. Αποφάσισε, άγνωστο γιατί, να κρατήσει τον Βράνκοβιτς εντός αγώνα, κατά παράβαση των κανονισμών, γνωρίζοντας προφανώς και τα αποτελέσματα της απόφασής του. Τώρα κατηγορείται ότι απέδωσε δίκαιο, για τα επεισόδια στο ντέρμπι της ντροπής, τελώντας εν βρασμώ ψυχής.

Η απόφασή του να τιμωρήσει τον Βράνκοβιτς με μία ημέρα καθυστέρηση, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ήταν δίκοπο μαχαίρι. Αν την είχε ανακοινώσει νωρίτερα θα δεχόταν την μήνιν των παραγόντων του Παναθηναϊκού. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα στον ελληνικό αθλητισμό. Ο,τι συμφέρει τον Παναθηναϊκό αμφισβητείται από τον Ολυμπιακό και αντίστροφα. Οι αιώνιοι είναι κατεστημένο. Κάνουν ό,τι θέλουν κι όταν θέλουν αλλάζουν και κυβερνήσεις, όπως σωστά έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Παγκρατίου Κ. Βαρβούτης. Αντί να ασχολούνται με την απαράδεκτη έως κρετίνικη συμπεριφορά των οπαδών τους και να προτείνουν αμοιβαία μέτρα ενόψει νέων μεταξύ τους συναντήσεων και ειδικότερα πιθανής αναμέτρησης στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, πυροδοτούν την ατμόσφαιρα, γνωρίζοντας ότι παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο που λέγεται ελληνικός αθλητισμός.

Ας ελπίσουμε ότι η πρόσκληση του Ολυμπιακού σε απολογία για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού για τη συμπεριφορά των δικών του οπαδών στο παιχνίδι με το Σπόρτιγκ, ήταν η απάντηση και η γραμμή την οποία αποφάσισε να ακολουθήσει και στο μέλλον απέναντί τους και όχι μόνο, ο αθλητικός δικαστής.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ