Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αγρότες "πληρώνουν", οι εκκοκκιστές εισπράττουν!

Πρόσθετος "μποναμάς" συνολικού ύψους 4,4 δισ. δραχμών προορίζεται εν κρυπτώ για την τσέπη των εκκοκκιστών, μέσω της εφαρμογής του κοινοτικού κανονισμού 135/95, ο οποίος καθορίζει το οριστικό ποσό των ενισχύσεων στο βαμβάκι για την περίοδο από 1η Ιούνη έως 9 Δεκέμβρη 1994.

Με βάση λοιπόν την προσωρινή ενίσχυση, που ίσχυε για το παραπάνω διάστημα, οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν από τους εκκοκκιστές με 180 δραχμές/κιλό επιδότηση. Με την εφαρμογή του κανονισμού, τώρα οι εκκοκκιστές θα εισπράξουν άλλες 5,4 δραχμές/κιλό επιπλέον επιδότηση, όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Βάμβακος. Υπολογίζεται ότι από 1/6 έως 9/12/1994 οι εκκοκκιστές αγόρασαν 820 εκατ. τόνους βαμβάκι και θα εισπράξουν έτσι άλλα 4,4 δισ. δραχμές. Από την πλευρά τους οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν άγνοια για το θέμα, αφού το σύστημα τούτο εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και κανείς αρμόδιος δεν τους ενημερώνει σχετικά. Οπως διαμορφώνονται τα πράγματα, είναι άγνωστο πόσοι εκκοκκιστές θα "φιλοτιμηθούν" και πότε να δώσουν τα επιπλέον χρήματα της επιδότησης για το βαμβάκι στους παραγωγούς.

Ετσι λοιπόν στα τόσα "προνόμια" των εκκοκκιστών, που αγοράζουν τζάμπα τα βαμβάκια, πληρώνουν με καθυστέρηση μηνών τους παραγωγούς χωρίς πολλές φορές να καταβάλουν τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές και που η κυβέρνηση τους μείωσε τους καταλογισμούς για τις "κομπίνες" κατά 1,5 δισ. περίπου, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα προνόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ