Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
6Η ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν

Με την προσέλευση και άλλων αγροτών στους δρόμους όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα κατά μήκος του Εθνικού δρόμου συνεχιζόταν χτες μέχρι την ώρα που έκλεισε η εφημερίδα η κινητοποίηση των αγροτών. Ενώ και οι αγρότες της Βοιωτίας, που από προχτές είχαν κλείσει με τα τρακτέρ τη σιδηροδρομική γραμμή στη Θήβα, παρέμεναν στο μπλόκο τους. Ταυτόχρονα στο Ροδολίβος Σερρών οι αγρότες της περιοχής απέκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο στην Αμφίπολη. Την ίδια ώρα σε αρκετές περιοχές της χώρας αγροτικές οργανώσεις συσκέπτονταν και αποφάσιζαν συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλία όλοι οι κόμβοι αποκλεισμού παρέμεναν, ενώ επανασυστάθηκε και ο κόμβος του Αλμυρού που είχε ανοίξει προηγούμενα. Ετσι, παρά την κακοκαιρία, τις έντονες βροχοπτώσεις, τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο οι αγρότες δεν πτοούνται και επιμένουν για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων. Κι αυτό παρά και ενάντια στις απαράδεκτες απειλές του υπουργού Γεωργίας, που προχτές το βράδυ απειλούσε πως έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Απομονωμένες στο μεταξύ από το σύνολο των αγροτών οι κομματικές ηγεσίες στη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, με σπασμωδικές κινήσεις και απαράδεκτες δηλώσεις, όπως οι χτεσινές του κυβερνητικού προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιου για κινητοποιήσεις μεγαλοπαραγωγών κλπ., που δυσφημούν τους αγώνες των αγροτών, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσία στην κυβέρνησή τους...

Πάντως η επιμονή και η συνέχεια του αγώνα επιβεβαιώνει πως οι αγρότες της χώρας είναι αποφασισμένοι.

Β. Εφραιμίδης: Μέτρα για τους αγρότες

Τη λήψη ειδικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην κατεύθυνση της αντιστάθμισης των καταστροφικών συνεπειών για την Ελλάδα από την αγροτική πολιτική της ΕΕ, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης,με ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει το βάρος του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, το γεγονός ότι απασχολεί το 22% του ενεργού πληθυσμού και ότι ενώ το εμπορικό ισοζύγιο υπήρξε θετικό μέχρι την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκτοτε ακολούθησε αρνητική πορεία που οξύνθηκε επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα και του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Β. Εφραιμίδης επισημαίνει στην ερώτηση τη δραστική μείωση που έχουν υποστεί τα αγροτικά εισοδήματα ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ, που επιβάλλει τιμές που δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τον αγρότη, τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων και της παρέμβασης, τη μη εφαρμογή της αρχής της κοινοτικής προτίμησης. Η κατάσταση αυτή, τονίζει ο ευρωβουλευτής, θα οξυνθεί παραπέρα με τις προτάσεις της Επιτροπής που βρίσκονται σε εξέλιξη και με την αναθεώρηση ορισμένων κοινών οργανώσεων αγοράς, για το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, τη ζάχαρη, το βαμβάκι.

Τέλος ο Β. Εφραιμίδης ζητάει από την Επιτροπή να προτείνει μέτρα "αντιστάθμισης" στην κατάσταση αυτή, για να μη συνεχιστεί η πορεία καταστροφής της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, "όπως επιδιώκουν τα μεγάλα συμφέροντα των χωρών της ΕΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται η τρομοκρατία κατά των αγροτών της ΕΕ (1999-02-26 00:00:00.0)
"Νέα δεσμά για τους αγρότες" (1999-01-15 00:00:00.0)
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ (1998-11-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση στην ΕΕ (1998-02-05 00:00:00.0)
Ερώτηση για την ποινικοποίηση των αγώνων (1997-10-10 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το "πακέτο" τιμών (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ