Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Χορηγεί και μη αναγνωρισμένους τίτλους

Κρατικό πανεπιστήμιο που δεν παρέχει κρατικό πανεπιστημιακό τίτλο, είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μηδαμινή κρατική επιχορήγηση για σίτιση και στέγαση, οι φοιτητές του να εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Χαρακτηριστικά, στο εαρινό εξάμηνο του 1994, στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας γράφτηκαν 35 άτομα, από τους 50 που πέρασαν στο τμήμα αυτό, ενώ στο φετινό εαρινό εξάμηνο γράφτηκαν μόνο 28. Για το συγκεκριμένο τμήμα, ο κυριότερος λόγος είναι η μη νομοθετική κατοχύρωση των πτυχίων των αποφοίτων. Μην έχοντας αυτήν την κατοχύρωση του πτυχίου τους, οι φοιτητές φεύγουν με σκοπό να ξαναδώσουν εξετάσεις για να επιτύχουν σε κάποια σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση με τη νομοθετική κατοχύρωση του πτυχίου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εκκρεμεί από την ίδρυση του τμήματος το 1988, παραμένοντας στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας. Το πρόβλημα είναι τέτοιο, που ακόμη και αν προκηρυχτεί μια θέση κοινωνικού ανθρωπολόγου, δε θα μπορούσε να τη λάβει ένας πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γιατί το πτυχίο αυτό δεν αναγνωρίζεται από το κράτος. Οι πολλαπλές αναφορές των φοιτητών προς το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να παραμένουν στα συρτάρια του, το οποίο συνεχώς αναβάλλει το θέμα, προφασιζόμενο διάφορες άλλες προτεραιότητες.

Σοβαρότατο, όμως, είναι και το πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο χορηγεί ημερήσιο κουπόνι αξίας 550 δραχμών, το οποίο χρησιμοποιούν σε συμβεβλημένα εστιατόρια με τιμές αγοράς. Το πρόβλημα οξύνεται κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, οπότε οι τιμές στα εστιατόρια εκτινάσσονται στα ύψη.

Από την άλλη, η έλλειψη φοιτητικής εστίας οδηγεί τους φοιτητές στην ενοικίαση διαμερισμάτων με υπέρογκα ποσά, ενώ η επιδότηση ενοικίου έχει μείνει στις 10.000 δραχμές το μήνα, από το 1988, όταν μια γκαρσονιέρα είχε 15.000 δραχμές, ενώ σήμερα η τιμή της έχει υπερτριπλασιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ