Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για αγωνιστική - ταξική Πρωτομαγιά

Πλαίσιο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς πρότειναν χτες στη ΓΣΕΕ οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού

Την πρότασή τους για το πλαίσιο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στη χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ,δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αγωνιστικό, ταξικό, διεκδικητικό, αντισυναινετικό και ενωτικό περιεχόμενο του γιορτασμού.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο του γιορτασμού θα προταθεί από την ΕΣΑΚ και στα Εργατικά Κέντρα, καθώς και στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Συγκεκριμένα, η πρόταση σημειώνει ότι ενόψει του γιορτασμού πρέπει να αναδειχτούν 12 βασικά ζητήματα:

  • Η ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθωτούς - συνταξιούχους,η κατοχύρωση της γνήσιας ΑΤΑ,η πάταξη ακρίβειας και ανατιμήσεων, η απαίτηση για ελάχιστο εισόδημα 280.000 δραχμών για κάθε εργατική οικογένεια (ποσό το οποίο θεωρείται ότι είναι το όριο φτώχειας).
  • Η απαίτηση για καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - πενθημέρου και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιβίωση των ανέργων,παράλληλα με τη βελτίωση των προϋποθέσεων και την αύξηση της επιδότησης της ανεργίας. Η υιοθέτηση των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για τους αλλοδαπούς εργάτες και η προώθηση των μεγάλων έργων.
  • Η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ,η εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και η πάλη για την υλοποίηση του πορίσματος της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.
  • Η απαίτηση για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των πολυεθνικών μονοπωλίων και ΑΕ, η προβολή της θέσης για αφορολόγητο ποσό 2 εκ. δραχμών για κάθε μισθωτό, η άμεση εφαρμογή του "πόθεν έσχες" χωρίς εξαιρέσεις, η εφαρμογή της αρχής της φοροδοτικής ικανότητας.
  • Η διακοπή της διαδικασίας ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των ιδιωτικοποιήσεων γενικότερα. Η επαναφορά της ΑΓΕΤ στο δημόσιο, η επαναλειτουργία της Π - Π υπό τον ΟΑΕ,η λειτουργία της ΧΡΩΠΕΙ,η εφαρμογή κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών ανάπτυξης. Η πάλη για δημιουργία δημόσιων φορέων στους τομείς της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, της Πολεμικής Βιομηχανίας, του Ορυκτού Πλούτου, για την παραμονή των ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο.
  • Η ανάπτυξη αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον.
  • Η απόρριψη των προτάσεων της "Λευκής Βίβλου" και η υπεράσπιση των πολύχρονων κατακτήσεων των εργαζομένων, με την ταυτόχρονη αποκάλυψη του χαρακτήρα και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η προοπτική της όξυνσης ακόμα περισσότερο των προβλημάτων του λαού και της χώρας από την όποια αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Η διέξοδος, επισημαίνεται, βρίσκεται στη ρήξη και την κάθετη αντίθεση μ' αυτές τις λογικές και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να προτείνει τη διεξαγωγή καθολικού δημοψηφίσματος για να εκφραστεί ο ελληνικός λαός.
  • Η αντιπαράθεση της ταξικής πάλης στη συναίνεση, το συμβιβασμό, την ηττοπάθεια. Η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός με κινήματα και λαούς σε αντιπαράθεση με τη λογική του άκριτου, παθητικού, "ευρωπαϊκού προσανατολισμού". Η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή συσπείρωση σε όλη την Ευρώπη κόντρα στη "Νέα Τάξη", τη σύγχρονη αποικιοκρατία, το ρατσισμό και τους πολέμους.
  • Η καταδίκη, ως βασικών υπεύθυνων για την αγωνία και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της κυβέρνησης και της πολιτικής της, του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η ανάδειξη των ευθυνών του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ανάγκη για μαζικά, μαχητικά συνδικάτα, με αιχμή το πρωτοβάθμιο σωματείο για κοινωνικές συμμαχίες και ενεργητική αλληλεγγύη στους αγώνες.
  • Η υπεράσπιση της αντίληψης ότι ενωτικοί αγώνες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα και να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε να γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλητές από κάθε τάση, διήμερο ή τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και πραγματοποίηση περιοδειών, συνελεύσεων, συγκεντρώσεων, στάσεων εργασίας για το γιορτασμό σε κλάδους, εργοστάσια και υπηρεσίες.

Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και ο "ΣΥΝ" πρόβαλαν αντιρρήσεις για την πρόταση της ΕΣΑΚ,υποστηρίζοντας την αντίληψη του προγράμματος δράσης, που μαζί ψήφισαν στο πρόσφατο 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί και σε επόμενες συνεδριάσεις του προεδρείου, αφού χτες δεν έγινε δυνατό να καταληχθεί ούτε το κεντρικό σύνθημα του γιορτασμού. Οι άλλες παρατάξεις αναμένεται να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους την Τετάρτη.

- Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οριστικοποίησε το πρωτομαγιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησής του. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ