Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Προσπάθεια απεμπλοκής με κάλυψη των νώτων

Η Τουρκία υπόσχεται γρήγορη αποχώρηση, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει τοπική δύναμη κάλυψής της από Κούρδους του Ιρακινού Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ είναι πολύ πιθανό να τελειώσει τον επόμενο μήνα. Αυτό διαβεβαιώνουν τώρα οι Τούρκοι ιθύνοντες τη Δύση, ενώ η μορφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων προκαλεί την κατακραυγή ακόμη και Τούρκων επιφανών πολιτικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού που, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Δύση, πέρασε χτες από το Παρίσι και είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, διαβεβαίωσε τους πάντες ότι η τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ θα τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της, αλλά, πάντως, "μέσα σε λίγες βδομάδες". Ανάλογες διαβεβαιώσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης", είχε δώσει, εξάλλου, ο Ινονού στον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ κατά την προχτεσινή τους συνάντηση. Παρόμοια ανακοίνωση έκανε στην Αγκυρα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Γιλντιρίμ Ακτούνα. Τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν χτες ότι δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το Βόρειο Ιράκ να γίνει ταυτόχρονα με την επίσκεψη της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ στο Λευκό Οίκο στις 19 του μήνα.

Στην αντιμετώπιση του ζητήματος φαίνεται να πρυτανεύει τελικά η θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που, από την αρχή της τουρκικής εισβολής, υποστήριζε ότι ο μόνος εφαρμόσιμος και συνάμα αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου του Βορείου Ιράκ, που δε θα προκαλέσει και μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της Δύσης, περνά μέσα από τη συνεννόηση με ένα τουλάχιστον εκ των δύο κουρδοϊρακινών κομμάτων και τη μετατροπή του σε αστυνόμο της Τουρκίας στην περιοχή.

Μετά από συνομιλίες στη Σουλεϊμανίγια, η Τουρκία προσκάλεσε, μάλιστα, επίσημα για το σκοπό αυτό τον Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του "Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν", που θεωρεί περισσότερο συνεργάσιμο από τους δύο Κούρδους αρχηγούς, στην Αγκυρα. Ο τελευταίος φαίνεται ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, αρχηγός της δεύτερης μεγάλης κουρδοϊρακινής οργάνωσης της περιοχής, δεν απάντησε ούτε καν στην πρόσκληση της τουρκικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες στη Σουλεϊμανίγια.

Η τουρκική κυβέρνηση και το στρατηγείο των επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ δέχτηκαν χτες επιστολές διαμαρτυρίας των πέντε ειδικών επιθεωρητών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τις οποίες διαπιστώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον τουρκικό στρατό στο Βόρειο Ιράκ και εκφράζουν την ανησυχία τους γι' αυτές. Οι Τούρκοι ιθύνοντες δεν είχαν σχολιάσει ως χτες βράδυ τις επιστολές διαμαρτυρίας.

Την τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ επέκρινε, όμως, σφοδρότατα χτες και ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Καμίρ Γκεντς. Ο Γκεντς, αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ιδιαίτερα στην περιοχή του Τούντζελι, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ο στρατός και η αστυνομία προσπαθούν να απαλλάξουν τη χώρα όχι από τρομοκράτες, αλλά από ένα λαό".

Ο Καμίρ Γκεντς, που ανήκει στο "Λαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Χικμέτ Τσετίν, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, είχε προκαλέσει πριν λίγες μέρες επεισόδιο στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όταν διέκοψε ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ και διαμαρτυρήθηκε για τις μεγάλες εκδιώξεις σε βάρος του κουρδικού αγροτικού πληθυσμού στο Τούντζελι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ