Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ν. ΑΦΡΙΚΗ
Αποκαλύψεις για κατοχή πυρηνικών

Δυτική Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία και ιδίως το Ισραήλ είναι μερικές από τις χώρες, που έδωσαν πυρηνική τεχνογνωσία για την κατασκευή των βομβών στην Πρετόρια

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Εξι πυρηνικές βόμβες κατασκεύασε μέσα στο 1979 η Νότια Αφρική, γιατί ήθελε να είναι σε θέση να αναγκάσει τη Δύση να παρέμβει, σε περίπτωση που οι γειτονικές χώρες κυβερνηθούν από μαύρους αφρικανούς και απειλήσουν να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Πρετόριας, αποκάλυψε χτες διευθυντικό στέλεχος νοτιοαφρικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ο Τίλμαν ντε Βάαλ, διευθυντής της πολεμικής βιομηχανίας "Αρμσκορ", μιλώντας χτες σε ξένους δημοσιογράφους, έδωσε λεπτομέρειες γύρω από την πυρηνική στρατηγική των προηγουμένων νοτιοαφρικανικών κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι μερικές από τις χώρες που έδωσαν την πυρηνική τεχνογνωσία στην Πρετόρια ήταν η Δυτική Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ιδίως το Ισραήλ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι καμία από τις χώρες που βοήθησαν στο νοτιοαφρικανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έδωσε πυρηνικά υλικά στο απαρτχάιντ. Το ουράνιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πυρηνικών βομβών εξορύχτηκε από περιοχές της Ν. Αφρικής, ενώ ως πεδίο πυρηνικών δοκιμών επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κάποιες περιοχές της ερήμου Καλαχάρι.

Σύμφωνα με τον ντε Βάαλ, υπήρχε απόλυτη μυστικότητα γύρω από το νοτιοαφρικανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για το οποίο γνώριζαν λιγότερα από 800 άτομα σ' όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών πολιτικοί, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, επιστήμονες και εργάτες.

Η Νότια Αφρική έκανε τα πρώτα βήματα στον πυρηνικό τομέα γύρω στο 1974, αν και η απόφαση για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας πάρθηκε λίγο πριν το 1979, σε μία περίοδο που, όπως σημείωσε ο ντε Βάαλ, "η Ν. Αφρική έχανε πολλούς φίλους, εξαιτίας της ρατσιστικής και βίαιης πολιτικής του απαρτχάιντ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ