Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ένταση παραμένει

Η αντιπαράθεση μεταξύ παλαιστινιακής αρχής και "Χαμάς" συνεχίζεται, χωρίς να φαίνεται πού θα καταλήξει

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σύγχυση και ένταση συνεχίζει να επικρατεί στην περιοχή της Δυτικής Οχθης, αν και έχουν περάσει πέντε μέρες από την έκρηξη στην πόλη της Γάζας. Ο θόρυβος για το χαμό των μελών της "Χαμάς" δεν έχει καταλαγιάσει, όπως, άλλωστε, ούτε και οι απειλές της οργάνωσης για εκδίκηση. Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιτρέπει, μεν, την είσοδο στα παλαιστινιακά εδάφη σε μέλη της"Φάταχ", εξοντώνει, όμως, μαζικά σκύλους στη Χεβρώνα.

Κηδεύτηκε, χθες, άλλο ένα μέλος της οργάνωσης "Χαμάς", το οποίο είχε τραυματιστεί στην έκρηξη της περασμένης Κυριακής. Η κηδεία του, όπως αναμενόταν, μετατράπηκε σε διαδήλωση των οπαδών της οργάνωσης, οι οποίοι, για άλλη μια φορά, απείλησαν με νέες επιθέσεις αντεκδίκησης.

Οι παλαιστινιακές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν τις απειλές της "Χαμάς". Αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι, χθες, το Ισραήλ έδωσε άδεια σε 84 μέλη της οργάνωσης "Φάταχ" (που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ) να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως αναφέρθηκε, οι "αδειούχοι" αυτοί περιλαμβάνονται σε μια λίστα 200 ονομάτων, που η παλαιστινιακή αρχή είχε δώσει στην ισραηλινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανάμεσα στα 84 άτομα βρίσκεται και ο Ζαφιντ Ουέχμπε, ηγετικό στέλεχος της "Φάταχ" και προσωπικός εκπρόσωπος του Αραφάτ στο Λίβανο μέχρι το 1990. Εγινε, επίσης, γνωστό ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας σε στρατιωτικούς αξιωματούχους της "Φάταχ", οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε αντιισραηλινές επιθέσεις.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τα 84 μέλη της "Φάταχ" δεν μπόρεσε, όμως, να κατευνάσει επαρκώς τα πνεύματα. Ετσι, χθες το πρωί, οι κάτοικοι της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη αντίκρισαν ένα αποτροπιαστικό θέαμα, καθώς στους δρόμους της πόλης κείτονταν σκοτωμένα παραπάνω από 60 σκυλιά. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επικαλούμενος και την άδεια της τοπικής δημοτικής παλαιστινιακής αρχής, δικαιολόγησε το θέαμα, λέγοντας ότι αποτελεί μέτρο πρόληψης κατά της λύσσας. Η δημοτική αρχή της πόλης και οι κάτοικοι διέψευσαν, όμως, ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση και εξέφρασαν την άποψη ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο τη διευκόλυνση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην πόλη. Με άλλα λόγια, τα γαυγίσματα των σκύλων λειτουργούσαν σαν συναγερμός για τις επιδρομές ή άλλες "δραστηριότητες" του ισραηλινού στρατού. Σημειώνεται ότι η Χεβρώνα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες εστίες έντασης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ