Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ
Μεγάλη εκλογική ήττα των Συντηρητικών

ΓΛΑΣΚΟΒΗ. -

Η μεγάλη ήττα του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας στις χτεσινές τοπικές εκλογές της Σκοτίας, τάραξε την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε τα 20 από τα 29 νέα τοπικά συμβούλια. Παράλληλα, το Σκοτικό Εθνικιστικό Κόμμα (SNP) έλαβε την πλειοψηφία σε τρία τοπικά συμβούλια, οι Ανεξάρτητοι σε άλλα τρία, ενώ σε τρεις περιφέρειες κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Από τις 1.161 έδρες που διακυβεύονται, οι Εργατικοί έλαβαν 614, οι Εθνικιστές 181, οι Συντηρητικοί 81, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 123 και οι Ανεξάρτητοι τα υπόλοιπα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ κατηγόρησε πως η αιτία της ήττας των Συντηρητικών υπήρξε η έλλειψη ενότητας του κόμματός του.

"Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, περιμένουν να είναι ενωμένο το Συντηρητικό Κόμμα", τόνισε.

Η κυβέρνησή του έχει επανειλημμένα έρθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ, μόλις αυτή τη βδομάδα, αντιμετώπισε "εξέγερση" ορισμένων βουλευτών σχετικά με την υγειονομική πολιτική.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ, έσπευσε να πανηγυρίσει την εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας ότι "καθώς τα αποτελέσματα έρχονται, τόσο περισσότερο διασαφηνίζεται ότι η αποψινή (της Πέμπτης) αποτελεί ακόμη μια μεγαλειώδη νύχτα για το Εργατικό Κόμμα και μια απογοήτευση για τους Συντηρητικούς και τους Εθνικιστές".

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ενδεχομένη ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα στην Αγγλία και στην Ουαλία, μπορεί να αναγκάσει τον Μέιτζορ να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Η επιτυχία των Εθνικιστών σε πολλές περιοχές, έδωσε σε πολλούς παρατηρητές την ευκαιρία, να κάνουν λόγο για απειλή ενάντια στην ένωση της Αγγλίας με τη Σκοτία, που διαρκεί περίπου τρεις αιώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ