Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δράση για την Πρωτομαγιά

Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας. Περιοδείες και στάσεις εργασίας σε χώρους δουλιάς. Κεντρικό σύνθημα: 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών - πλήρης απασχόληση

"35ωρο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών",είναι το κεντρικό σύνθημα που προβάλλει, ενόψει του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της Αθήνας."Ο διεκδικητικός αγωνιστικός ταξικός προσανατολισμός του εργατικού κινήματος και οι αγώνες δείχνουν τη διέξοδο", τονίζεται στη διακήρυξη, ενώ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς, με κορύφωση τις στάσεις εργασίας την Παρασκευή 28 Απρίλη.Στάσεις εργασίας για την Πέμπτη έχει κηρύξει εξάλλου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

"Εκατόν εννιά χρόνια έχουν περάσει - σημειώνεται στη διακήρυξη - από τον ηρωικό ξεσηκωμό και τη θυσία των εργατών στο Σικάγο για το 8ωρο. Χρόνια συνεχούς ανειρήνευτης πάλης και κατακτήσεων των εργατών. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη συνεχή επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση, ενώ ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, που είναι πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, διευκολύνει αυτή την επίθεση παραλύοντας τη δράση και τους αγώνες".Τα συνδικάτα - συνεχίζει - μέσα σε αυτή την κατάσταση της συνολικής επίθεσης, αποφάσισαν να μπουν μπροστά και να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης και αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης, ΣΕΒ και πολυεθνικών.

Στα πλαίσια αυτά και αποφασισμένοι να τιμήσουν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συζήτησης - ενημέρωσης των εργαζομένων.

Πρώτος σταθμός χθες η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση "Πεταλούδα" του Ελ. Μουζάκη,ενώ σήμερα θα επισκεφθούν την επιχείρηση ιματισμού SEX FORM.

Αν και η "Πεταλούδα" είναι κερδοφόρα και μάλιστα τα δυο τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τρία νέα εργοστάσια (δύο στην Αθήνα και ένα στη Β. Ελλάδα), δε συμβαίνει το ίδιο και με τους εργαζόμενους. Οπως θα μας πει η Ο. Κόκοτου,γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου, "παρά τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζει από τον ιδρώτα μας, η αμοιβή μας είναι τα χαμηλά μεροκάματα - μας χρωστάει ακόμα τα αναδρομικά της συλλογικής σύμβασης του '94 - η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και η αδιαφορία για τη ζωή των εργατών. Με απειλές για απόλυση του στιλ "περιμένει κι άλλος κόσμος", προσπαθεί να επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκρατίας".

  • "Αγωνιστικό κάλεσμα για συσπείρωση, αλληλεγγύη και αντίσταση", απευθύνει στους εργαζόμενους το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής,το οποίο έχει κηρύξει για την Παρασκευή 28 Απρίλη μία ώρα στάση εργασίας, καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική δυναμική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη κεντρική συγκέντρωση.
  • "Με αγώνες διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας". Μ' αυτό το σύνθημα, συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα προς την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα του Περιστεριού, που από κοινού με μαζικούς φορείς της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 28 Απρίλη στις 7 το απόγευμα.
  • Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ θα επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, την κεντρική αγορά, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τις διεκδικήσεις, ενόψει της Πρωτομαγιάς. Επίσης συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό σήμερα το μεσημέρι στις εξόδους των εθνικών δρόμων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ