Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Χλιαρή" η θέση του ΟΗΕ για το ναυάγιο του Μοντρέ
  • Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδοκίμασε εμμέσως τον Ντενκτάς
  • Δεν έκανε όμως καμιά αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου

Μια "χλιαρή" δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σερ Τζον Γουέστον, για το ναυάγιο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ, προκάλεσε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης και την οργή του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να εμπλακεί το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ότι αποτελεί αιχμή για τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε ζητήσει, στο Μοντρέ, το πάγωμα των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε πρόοδο των συνομιλιών, όπως επίσης και τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στο νησί. Σε ένα άλλο σημείο της δήλωσής του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική στάση του Προέδρου Κληρίδη, απέφυγε όμως να μιλήσει και για τη στάση του συνομιλητή του, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία των χειρισμών του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ωστόσο η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας αποδόθηκε (από τους πολιτικούς παρατηρητές) στην πρόθεση των μελών του Συμβουλίου να μην προχωρήσουν περισσότερο ενόψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο της δήλωσης δε γίνεται αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανάγκη για την εφαρμογή τους. Φαίνεται λοιπόν ότι επιχειρείται η σταδιακή "απαγκίστρωση" του Συμβουλίου από τις αποφάσεις αυτές, που αποτελούσαν και αποτελούν τη μοναδική βάση για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ετσι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να δίνει ένα πλεονέκτημα τακτικής στον Πρόεδρο Κληρίδη, προοιωνίζεται όμως μια αλλαγή στρατηγικής του ΟΗΕ για την αναγνώριση των τετελεσμένων και τη μετατροπή του Κυπριακού από διεθνές πρόβλημα σε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατ' αρχήν και ελληνοτουρκικό κατά κύριο λόγο.

Ανακούφιση στη Λευκωσία

Η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε ανακούφιση μέχρι και ενθουσιασμό στη Λευκωσία. Ανακούφιση γιατί αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή μια απόφαση που θα επιμέριζε τις ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών στις δύο πλευρές, ενθουσιασμό γιατί εκτιμάται ως προσέγγιση των ελληνοκυπριακών θέσεων από τις "μεγάλες δυνάμεις" που συγκροτούν τον πυρήνα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτές οι εκτιμήσεις αποτυπώνονται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε ο εκπρόσωπός της, Μανόλης Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι παραμένει ωστόσο το αίτημα για τη λήψη, από μέρους του Σώματος, όλων των προσφερομένων μέτρων για εφαρμογή των ψηφισμάτων περί Κύπρου. Ο Μ. Χριστοφίδης, αφού ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε το αδιέξοδο προσωρινό, διευκρινίζοντας ότι η όλη διαδικασία συνεχίζεται. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είναι επαρκής η έμμεση καταδίκη της τουρκικής πλευράς από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε, πρέπει να αναλάβει την άσκηση πιέσεων ή και πειθαναγκασμού για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και του Ντενκτάς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι η σύσταση για αποφυγή δηλώσεων ή ενεργειών που θα επιδεινώνουν την κατάσταση ή θα μειώνουν τις προοπτικές επίτευξης προόδου, έπρεπε να απευθύνεται με σαφήνεια προς την Τουρκία.

Οργή Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς αντέδρασε έντονα στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ντενκτάς, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους για την επίλυση του Κυπριακού. Θέλουν να διευθετήσουν αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εμποδίσει μια τέτοια λύση.

Ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι, όπως φαίνεται, η πλευρά που δε θα συμφωνήσει με αυτές τις ειλημμένες, κατά την έκφρασή του, αποφάσεις, θα τιμωρηθεί έστω και αν έχει δίκαιο. Πρόσθεσε δε ότι είναι προτιμότερο για την τουρκοκυπριακή πλευρά να μη συμμετάσχει σε καμιά συνάντηση, αν, όπως είπε, κάθε φορά θα κατηγορείται για αδιαλλαξία. Ισχυρίστηκε τέλος ότι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ετοιμάστηκε ύστερα από πιέσεις της Ρωσίας και άλλων φιλελλήνων, όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ