Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Θυσιάστηκαν για την πατρίδα και το λαό της

Εκατοντάδες Καλαμαριώτες συγκεντρώθηκαν χτες στο Ηρώο της πόλης τους για να τιμήσουν τη θυσία των 25 πατριωτών που άνανδρα δολοφονήθηκαν από τους γερμανοτσολιάδες στο μπλόκο της Καλαμαριάς, στην περίοδο της Κατοχής. Μαζί τιμήθηκαν και όλοι οι αγωνιστές της Καλαμαριάς που εθελοντικά προσφέρθηκαν και πολέμησαν τους κατακτητές στην περίοδο της Κατοχής, θυσιάστηκαν για την πατρίδα και το λαό.

Τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 1944, οι ντόπιοι συνεργάτες των ναζί, δρώντας με αφάνταστη θηριωδία, αφού απέκλεισαν τις εισόδους και εξόδους της Καλαμαριάς, επέδραμαν στους δρόμους και στα σοκάκια της και εκτέλεσαν 25 πατριώτες, πολλούς δίπλα στα σπίτια τους και κάτω από τα βλέμματα των δικών τους. Ομως και μετά την αποτρόπαια αυτή πράξη, η ηρωική πόλη δεν πτοήθηκε. Ο στόχος των δολοφόνων να γονατίσει το λαό της δεν πέτυχε. Αντίθετα με περισσότερη ορμή οι ΕΑΜίτες συνέχισαν να χτυπάνε τους κατακτητές μέχρι που απελευθέρωσαν την πόλη τους.

"Η Αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του φασισμού, με πρωτοπόρο το ΕΑΜ, ήταν από τις ηρωικότερες. Εμείς οι αντιστασιακοί του ΕΑΜ συνεχίζουμε να παλεύουμε και με αγώνες να διαφυλάττουμε της ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και στον κόσμο ολόκληρο και να φωνάζουμε: Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος", είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, Τάσος Γραμματικόπουλος. "Οι αντιστασιακοί δε χάνουμε την αισιοδοξία μας και πιστεύουμε ότι τα οράματα του ΕΑΜ είναι επίκαιρα και σήμερα και για αυτό αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή τους. Πιστεύουμε ότι αυτά τα ιδανικά φωλιάζουν στις ψυχές της σιωπηλής πλειοψηφίας και με τον καιρό, όχι πολύ αργά, αυτή η πλειοψηφία θα γίνει δυναμική για να πετύχει την ανατροπή των σχεδίων των μεγάλων και των ισχυρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι αντιστασιακοί του ΕΑΜ είμαστε ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη της ισοτιμίας, της αδελφικής συνεργασίας, της αλληλεγγύης των λαών, της ειρήνης που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των μεγάλων δυνάμεων, του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Πανοράματος, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ενώ στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τα άλλα κόμματα της Βουλής, αλλά και πολλοί φορείς του Δήμου Καλαμαριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ