Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

- Τι σημαίνουν για τους γονείς τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση;

- Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις τσέπες μας. Ποιος πιστεύει τις εξαγγελίες που λένε ότι γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις για να καταργηθεί η παραπαιδεία όταν ξέρουμε ότι όχι μόνο καταργούνται οι εξετάσεις, αντίθετα πολλαπλασιάζονται. Οταν τα μαθήματα που θα βαθμολογούνται οι μαθητές είναι εφτά, αντί τέσσερα που ήταν μέχρι τώρα. Αγωνιώντας για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών θα τα στέλνουμε στο φροντιστήριο από το γυμνάσιο, για να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία στην αρχή. Πώς θα καταργηθούν τα φροντιστήρια μόνο με ευχές, όταν δε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον τρόπο διδασκαλίας, όταν η ενισχυτική διδασκαλία θα είναι μακρινό όνειρο, γιατί σε ποιες αίθουσες θα γίνεται, όταν το 70% των σχολείων λειτουργούν διπλοβάρδιες; Ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς πιστεύουμε ότι η παιδεία θέλει αναβάθμιση, αλλά να ξεκινήσει από την προσχολική αγωγή. Η αναβάθμιση χωρίς κονδύλια δε γίνεται, με τα ψίχουλα που δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Γιατί ο αγώνας για την απόρριψη αυτών των μέτρων δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των εκπαιδευτικών;

- Η παιδεία σαφώς δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Είναι υπόθεση όλου του λαού. Σαν γονείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο και συντονισμένα μαζί με εργαζόμενους, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαθητές και φυσικά τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση και να σταθούμε εμπόδιο σε αυτή την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Θα δώσουμε κύριο βάρος στην ενημέρωση και πιστεύουμε θα κατορθώσουμε να κατανοήσουν οι γονείς ότι μόνο με την αντίσταση και όχι την παθητικότητα θα συντελέσουμε για να αναβαθμιστεί ο ενιαίος δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

- Πώς κρίνετε την τακτική, αλλά και τη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να περάσει τα νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι;

- Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γενικότερα έχουν αυτή την πολιτική ως πάγια. Μέσα στα "μπάνια του λαού" να ψηφίζουν νόμους για σοβαρότατα ζητήματα, όπως της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης. Είναι πράγματι τραγελαφικό, από τη μια η κυβέρνηση να εξαγγέλλει κοινωνικό διάλογο εφόλης της ύλης και από την άλλη να καταθέτει στα θερινά Τμήματα της Βουλής σχέδια νόμων, χωρίς να έχει συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σαν κίνημα γονέων προσπαθούμε να συναντηθούμε με τον υπουργό από τον Ιούλη, όπου οι Ομοσπονδίες Γονέων Πειραιά και Αθήνας έχουν θέσεις που προέκυψαν από τα πρόσφατα συνέδρια που πραγματοποίησαν. Πολύ έγκαιρα ζητήσαμε συνάντηση για να ενημερωθούμε για όλες αυτές τις αλλαγές. Εντούτοις μετά από πίεση μας δέχτηκε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου στις 31/7, όπου μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εξαγγελίες πριν από τον υπουργό (ο υπουργός έκανε δηλώσεις την επόμενη μέρα 1/8). Από τότε εκκρεμεί μια επίσημη συνάντηση για να ανακοινώσουμε στον υπουργό ότι διαφωνούμε με όλες αυτές τις εξαγγελίες και ότι πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο. Δεν κατανοούμε τι είναι αυτό που πιέζει το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, χωρίς να είναι έτοιμη η στοιχειώδης υποδομή. Τόσο πολύ βιάζεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ;

Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ