Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση στις σχέσεις Κυβέρνησης - Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αιχμές του Βαρθολομαίου κατά του Θ. Πάγκαλου. Απάντηση του υπουργού Εξωτερικών

Πυκνώνουν οι ενδείξεις κλιμάκωσης στην κρίση που σοβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και της ελληνικής κυβέρνησης. Μιας κρίσης με οικονομικές, πολιτικές, και θρησκευτικές παραμέτρους.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον "Αντέννα" εξέφρασε την πικρία του, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενος στενότητα χρόνου, δεν αποδέχτηκε πρόσκλησή του για γεύμα. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις σχέσεις μεταξύ του Φαναρίου και της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πατριάρχης είπε ότι "δεν είναι οι άριστες δυνατές" και προέβλεψε ότι "αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά τόσο το χειρότερο για όλους". Εκτός αυτών, ο Πατριάρχης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα, σημείωσε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε τρεις φορές (τη μια λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τις άλλες δυο λόγω των προβλημάτων υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ), χωρίς όμως να αποκλείει να είναι άλλοι οι λόγοι που οδήγησαν στη ματαίωση. Υπονοώντας, φυσικά τις διενέξεις μεταξύ του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας για θέματα οικονομικής, διοικητικής, αλλά και πολιτικής φύσης.

Δίνοντας συνέχεια σ' αυτή τη διελκυστίνδα των δηλώσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, είπε χτες ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη είχε σαφώς προσδιορισμένο χαρακτήρα (το Συνέδριο Οικονομικής Συνεργασίας των Παρευξείνιων Χωρών) και κατέληξε, με προφανώς δηκτική διάθεση, "θα περίμενα ο Πατριάρχης, αν κάποιος δε φέρθηκε όπως ακριβώς αυτός θα επιθυμούσε, να τον συγχωρεί για τόσο μικρά πράγματα".

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επιχείρησε να μειώσει την οξύτητα και δήλωσε: "Το Πατριαρχείο υποστηρίζεται ως θεσμός από την Ελλάδα. Περιβάλλεται με όλη την ηθική συμπαράσταση που πρέπει να έχει, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

Ωστόσο, πίσω από τις περίτεχνες εκφράσεις και τους εκατέρωθεν υπαινιγμούς η κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόσο με την Εκκλησία της Ελλάδας, όσο και την ελληνική κυβέρνηση έχει και ρίζες και προοπτική. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αυτής της κρίσης είναι:

  • Η δραστική περικοπή από το υπουργείο Εξωτερικών της χορηγίας προς το Πατριαρχείο, ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Η υπόθεση της διαδοχής του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου την παραμονή του οποίου ήθελε η κυβέρνηση αλλά απέρριψε το Πατριαρχείο.
  • Οι παρεμβάσεις του Φαναρίου στις περιπτώσεις των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Μόσχας, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε εκφράσει αντιρρήσεις, καθώς επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και ειδικότερα τις σχέσεις με τη Ρωσία.
  • Το καθεστώς των "Μητροπόλεων των Νέων Χωρών" (πρόκειται για τις περιοχές που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων), για τις οποίες ερίζουν το Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδας. Φυσικά, υπάρχει έντονο το οικονομικό ενδιαφέρον σ' αυτή την περίπτωση, αλλά και το ενδιαφέρον εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να παίξουν αυτές οι μητροπόλεις στη διαδοχή του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ